iPhone ako čítačka e-kníh?

Peter Funka  /  02. 11. 2009, 20:01

Aj na iPhone si môžte čítať elektronickú literatúru a e-knihy sú pre Apple výhodný biznis. Bude iPhone úradovať aj na trhu s e-knihami podobne ako sa mu to darí na poli hier?

Podľa najnovších údajov vstúpil iPhone na ďalší, nemenej dôležitý trh – elektronické knihy. Po tom čo sa tento prístroj slušne etabloval ako mobilná herná platforma a konkurencia pre konzoly Sony PSP a Nintendo DS (ktoré valcuje v počte predaných kusov aj ponúkaných titulov), teraz začína konkurovať čítačkám e-kníh Kindle.

Pritom je až zarážajúce, že nikto s týmto nápadom neprišiel už dávno – dotyková obrazovka je pre čítanie e-kníh ako stvorená, App Store (ktorý nedávno oznámil 2 miliardy predaných aplikácií) je na podobný tovar pripravený a záujem o elektronické knihy tu určite je.

Aké sú výhody oproti špecializovaným čítačkám, ako napríklad Kindle? Predovšetkým rozmery – iPhone má rozmery štandardného telefónu a je veľmi tenký, čo zatiaľ prístroje ako Kindle ponúknuť nedokážu. Ďalším argumentom je aj dostupnosť a problémy s právami – knihy na iPhone sa dajú ľahko zakúpiť z App Store, oproti tomu Kindle sa na Slovensku nepredáva.

Jednou z ďalších výhod je aj rozšírenosť týchto prístrojov – iPhone či iPod Touch vlastní okolo 57 miliónov ľudí, s čím sa napr. Amazon Kindle nemôže v žiadnom prípade merať. Zaujímavú úvahu v tomto rámci predstavuje aj doposiaľ neoznámený Apple tablet, ktorý by mohol takisto znamenať ďalší boom e-readingu a priamu konkurenciu Kindle.

Prečo ten náhly boom elektronického čítania na iPhone? Za minulý mesiac sa totiž predalo na App Store viac položiek z kategórie Books ako položiek z kategórie Games, čo sa stalo prvýkrát v histórii tohto obchodu. A stúpajúca tendencia predaja kníh pokračuje.

Fenomén elektronických kníh vystupuje na povrch len pozvoľna, no výhody sú jasne dané – lepšia organizácia, výhodnejší nákup, šetrenie miestom či zvýšené súkromie pri čítaní. S lacnými netbookmi, ktoré budú obsahovať dotykové obrazovky sa očakáva ďalší nárast tohto trhu.

zdroje: mashable.com, pcworld.com, amazon.com

 

Neprehliadnite: