Twitter uvádza zoznamy

Peter Funka  /  30. 10. 2009, 09:54

Chcete zobrazovať "tweety" vašich priateľov prehľadnejšie? Twitter uvádza novú funkciu, vďaka ktorej budete môcť roztriediť používateľov, ktorých followujete na rôzne skupiny.

Najpoužívanejšia mikroblogovacia služba Twitter uvádza novú, praktickú funkciu do svojho webového rozhrania – zoznamy,v originále „lists“. Majú za úlohu lepšie triediť tweety vašich priateľov – môžte si ich rozdeliť podľa rôznych kritérií.

Celý prvok zoznamov je na pochopenie veľmi jednoduchý: zatriedite si používateľov, ktorých „followujete“ do zoznamov, napr.: práca, škola, rodina a podobne. Po vytvorení zoznamov si môžte na Twitteri listovať v príspevkoch svojich priateľov prehľadnejšie ako predtým.

Zoznamy sú štandardne verejné a ktokoľvek z vašich followerov môže používať váš zoznam – samozrejme, že si budete môcť nastaviť svoje zoznamy tak, aby boli súkromné a boli zobrazované len vám a žiadnym iným používateľom.

Dôležitým faktom pri každej novej funkcii Twittera je jej začlenenie do jeho desktopových či mobilných klientov, ktoré sú masívne používané (TweetDeck, Seesmic alebo Echofon) – bolo však prisľúbené, že táto funkcia bude začlenená do API pre externých klientov už čoskoro.

Táto funkcia je uvoľnená pre všetkých používateľov práve dnes.  Pri návšteve Twitteru by sa tak malo zobraziť upozornenie na túto novú funkciu, ktoré vás oboznámi so všetkými jej aspektami a ponúkne vám vytvorenie základných zoznamov.

Ďalšia funkcia, na ktorej sa však ešte pracuje je tzv. retweet. Táto funkcia jednoducho „prepošle“ tweet od iného užívateľa automaticky na váš účet – nemusíte ju teda ručne kopírovať. Tento princíp však nie je nový – obsahuje ho už niekoľko klientských aplikácií, teraz však bude začlenená aj do základného, webového rozhrania Twitteru.

Twitter je v základe veľmi minimalistická služba, no pridávaním týchto drobných funkcií sa jednoznačne zvyšuje pohodlie jej používania. Všeobecne sa predpokladá, že Twitter ostane aj naďalej pri tomto minimalizme a nezmení sa na „veľkú“ sociálnu sieť ako napr. Facebook či MySpace.

zdroje: twitter blog, lifehacker

 

Neprehliadnite: