Bezdrôtový internet s rýchlosťami optiky? V pásme 10,5 GHz

Tlačový servis  /  29. 10. 2009, 00:00

Mnoho firiem potrebuje vysokokvalitný prístup k internetu, no nemá ešte dostupné optické pripojenie. Riešením je pre nich bezdrôtové spojenie v licencovanom pásme 10,5 GHz.

Poskytovateľom internetu umožňuje ponúkať širokopásmové pripojenie na rýchlostnej úrovni optiky. Ide o stabilné rádiové spojenie s kvalitou blížiacou sa pevným sieťam a s veľkou odolnosťou voči meteorologickým vplyvom.

 

Licencované pásmo 10,5 GHz je ideálne pre firemných používateľov, ktorým nepostačuje DSL pripojenie či FWA vo voľných pásmach a nemajú ešte dostupnú optiku, pritom však majú vysoké nároky na spoľahlivosť a kapacitu pripojenia,“ uvádza Martin Zamba, prevádzkový riaditeľ Slovanetu. Operátor teraz ako prvý na Slovensku nasadzuje do svojej siete aj vysokokapacitné rádiové zariadenia pre spojenie typu bod-bod v tomto pásme. Podľa požiadavky Slovanetu ich zahraničný výrobca upravil na podmienky prevádzkovania na domácom trhu. Umožňujú dosahovať rýchlosti až niekoľkých desiatok megabitov za sekundu.

 

Na poskytovanie služieb v pásme 10,5 GHz na našom území vydáva licencie Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky. Od roku 2006 udelil spolu 129 licencií pre 55 miest. Najviac licencií spomedzi všetkých operátorov získal Slovanet. V súčasnosti prevádzkuje najväčšiu rádiovú sieť v tomto pásme na domácom trhu, a to až v 50 mestách.

 

Internet v pásme 10,5 GHz využívajú primárne firemní zákazníci. Je vhodné aj pre náročné podnikové aplikácie, ktoré si vyžadujú neustále spojenie. Umožňuje napríklad plnohodnotné využitie IP telefónie či využívanie dátových služieb (virtuálne privátne siete) s vysokým štandardom. Dosah prístupového bodu je až 10 kilometrov.

Neprehliadnite: