Revolúcia v názvoch domén je tu

Marek Molnár  /  29. 10. 2009, 11:51

Organizácia ICANN dá zelenú implementačnému návrhu, podľa ktorého už nebudú názvy domén písané len latinskými znakmi. Avizovaná zmena nadobudne podľa všetkého platnosť.

ICANN je nezisková organizácia, založená v roku 1998, ktorá má v správe množstvo oblastí vo sfére internetu. Jednou z nich je aj správa a prideľovanie doménových mien a IP adries.


Podľa momentálne schvaľovanej koncepcie bude možné zadávať doménové meno aj v nelatinskom tvare, tzn. azbukou, čínskymi znakmi, ale bude možné zadať aj arabské, hebrejské alebo kórejské názvy. Podľa Roda Beckstroma, výkonného riaditeľa ICANN, ide o najvýznamnejšiu zmenu na internete v posledných rokoch.
 
Viac ako polovica dnešnej internetovej populácie (1,6 miliárd ľudí) používa nelatinskú abecedu. Táto myšlienka nie je nová. Už v roku 2000 bola zadaná táto požiadavka, jej realizácia však vôbec nebola jednoduchá a musela sa vysporiadať s mnohými technickými a normatívnymi, ale aj politickými problémami.

 


Keďže sa táto procedúra ťahala tak dlho, tak napr. Severná Kórea, Saudská Arábia a Čína sa pustili sami do tvorby vlastných mutácií doménových názvov. Takéto snahy však môžu vytvoriť chaos v duplicitných názvoch v globálnom merítku.
 
V momentálnom návrhu figuruje 16 nelatinských jazykov, pričom zmena sa netýka všetkých domén. Výnimkou sú .com, .org a .gov. Registrovanie nelatinských názvov bude k dispozícii od novembra a ich ostré nasadzovanie začne v roku 2010.

zdroj: itcafe.hu

d3agl3

Neprehliadnite: