Firma Bridgestone predstavila ohybný E-papier

Marek Molnár  /  30. 10. 2009, 09:48

Elektronický papier je jednou z posledných noviniek na poli zobrazovacích zariadení. Momentálne sa vo veľkej miere nasadzuje v tzv. e-book readeroch.

Výhodou elektronického papiera je jeho neuveriteľná výdrž, keďže elektrinu spotrebúva len vtedy, keď sa mení obsah zobrazenia. Elektronický papier bol však doteraz stále tvrdou statickou plochou. Ďalšou nevýhodou e-papiera, ktorý je momentálne na trhu, je jeho nedostatočná farebná škála.  Doterajšie modely zobrazujú maximálne niekoľko stupňov šedej.

 


 
Tento nedostatok prekonáva zariadenie QR-LPD, ktoré je schopné zobrazovať až  4096 farieb. Prototyp potrebuje na aktualizáciu zobrazovaného obsahu 0.8 sekundy.
 
Novinka sa navyše ešte viac približuje k skutočnému papieru. Dá sa totiž ohýbať. Prototyp je iba 5.8 mm hrubý a jeho veľkosť je 10.7 palca.
Ohybné je celé zariadenie vrátane displeja, elektroniky a napájacej časti. Displej je plne dotykový. Takýto druh by výrazne napomohol rozšíreniu čítacích zariadení.

O nasadení tejto novinky na trh ešte nie sú overené údaje. V každom prípade ide o nevyhnutný progres v snahe nahradiť klasický papier. Trh si vyžaduje zariadenie podobného druhu, ktoré netrpí neduhmi momentálne dostupných čítačiek. Vývoj novinky budeme pozorne sledovať.

zdroj: www.itextreme.hu

d3agl3

Neprehliadnite: