T-Com stavia najmodernejšie dátové centrum na Slovensku

Tlačový servis  /  27. 10. 2009, 00:00

Slovak Telekom začal v Bratislave s výstavbou dátového centra, ktoré bude najväčšie a najmodernejšie na Slovensku. V novom dátovom centre bude pod značkou T-Com poskytovať outsourcingové služby nielen veľkým firmám, ale aj malým spoločnostiam.

Otázku umiestnenia serverov a ďalších technológií ako sú diskové polia, páskové knižnice, alebo IP pobočkové ústredne potrebujú v súčasnosti riešiť aj malé spoločnosti, pričom požadujú stopercentnú dostupnosť služieb rovnako ako veľké firmy. T-Com má s prevádzkovaním dátových centier bohaté skúsenosti, keďže má aktuálne štyri vlastné DC v Banskej Bystrici, Prešove, Bratislave a Košiciach. Najväčšími výhodami pre koncového zákazníka, ktoré vyplývajú z prenajímania technologickej infraštruktúry, sú najmä eliminácia vysokých investičných nákladov, zdieľanie prevádzkových nákladov a využitie vyškoleného odborného personálu poskytovateľa.

Nové dátové centrum bude stáť v Bratislave na Račianskej ulici, pričom pôjde o unikátnu 5-pochodovú budovu s rozlohou viac ako 1200 m2. Nový objekt je od začiatku dizajnovaný ako dátové centrum, preto sa kladie veľký dôraz na princípy GREEN IT. Pri nepretržitej prevádzke to prinesie výraznú úsporu elektrickej energie na chladenie a napájanie. Z hľadiska bezpečnosti bude dátové centrum vybavené najmodernejšími bezpečnostnými prvkami: kamerovým, prístupovým a zabezpečovacím systémom, ale aj detektormi pohybu vo všetkých vnútorných priestoroch.

 

V celom objekte bude elektronická požiarna signalizácia a hasiaci systém na báze inertného plynu, ktorý nepoškodí IT technológie a neohrozí osoby prítomné v hasenom priestore. Všetky bezpečnostné systémy, detekcie a senzory nainštalované v budove budú monitorované na pracovisku nepretržitého dohľadu. Realizátorom stavby je spoločnosť IBM Slovensko, ktorá sa stala víťazom tendra. Dokončenie objektu je naplánované na máj 2011.

 

Riešenia, ktoré T-Com poskytuje koncovým zákazníkom vo svojich dátových centrách, sú škálovateľné od jednoduchého poskytnutia housingu servera až po komplexné riešenie obsahujúce tzv. business continuity plán a disaster recovery plán zákazníka. Spoločnosť Slovak Telekom si od výstavby nového dátového centra sľubuje upevnenie pozície na trhu s biznis riešeniami.

Neprehliadnite: