Spoločnosť TVEL bude testovať experimentálnu palivovú kazetu so štvorcovým prierezom

Tlačový servis  /  28. 10. 2009, 00:00

Ruský dodávateľ jadrového paliva, akciová spoločnosť TVEL, plánuje koncom roka 2009 vykonať skúšky experimentálnej palivovej kazety so štvorcovým prierezom určenej pre tlakovodné reaktory PWR západného typu. Hlavným cieľom tohto projektu je odskúšať životnosť v reaktore MIR, nachádzajúcom sa v ruskom meste Dimitrovgrad.

Vyhlásil to viceprezident spoločnosti TVEL Pjotr Lavreňuk počas druhého Rusko-ukrajinského seminára o rozvoji jadrového priemyslu v Ruskej federácii a na Ukrajine.

 

Palivová kazeta so štvorcovým prierezom predstavuje projekt spoločnosti TVEL, zameraný na výrobu jadrového paliva pre reaktory západného typu PWR. Pán Lavreňuk povedal, že "Koncom roka plánujeme zaviesť palivovú kazetu so štvorcovým prierezom určenú do tlakovodného reaktora PWR za účelom otestovania životnosti do nášho reaktora MIR."

 

Spoločnosť TVEL plánuje pokračovať v prácach zameraných na získanie segmentu finálnych palivových systémov pre tlakovodné reaktory PWR svojej vlastnej konštrukcie (palivové kazety so štvorcovým prierezom), na základe komerčných požiadaviek na dodávky. V roku 2008 spoločnosť TVEL nadviazala obchodné kontakty s 11 z 31 prevádzkovateľov jadrových elektrární v USA a uzatvorila dohody s právnickými a technickými konzultantmi.

 

Projekt palivových kaziet so štvorcovým prierezom zameraný na vývoj ruskej konštrukcie palivových kaziet pre tlakovodné reaktory PWR (západnej konštrukcie) začala akciová spoločnosť TVEL v roku 2002. Palivové články ruskej konštrukcie pre tlakovodné reaktory PWR sa vyznačujú stabilnou geometriou a sú odolné proti poškodeniam. (Maximálna hĺbka vyhorenia palivových kaziet dosahuje 72 MW.deň/kgU.)

 

Navrhované palivové kazety so štvorcovým prierezom pre tlakovodné reaktory PWR využívajú palivo z oxidu uraničitého s obohateným uránom U235 a s prídavkom do 5 % gadolínia. Vo výrobných závodoch korporácie TVEL sa pripravuje spustenie výroby palivových kaziet so štvorcovým prierezom. V súčasnosti je v štádiu prípravy licenčný proces v orgánoch dohľadu krajín, ktoré sa môžu stať potenciálnymi prevádzkovateľmi palivových kaziet. Konečným cieľom je získanie licencií od národných orgánov dohľadu na prevádzku ruských palivových kaziet so štvorcovým prierezom typu LTA v tlakovodných reaktoroch PWR.

Neprehliadnite: