Google vyhľadáva už aj podobné obrázky

Tomáš Kusenda  /  28. 10. 2009, 13:43

Google opäť inovuje svoje vyhľadávanie, tentoraz pribudla možnosť vyhľadávania podobných obrázkov, tá je dostupná aj pre Slovensko, avšak s miernym obmedzením.

Spoločnosť Google možnosť vyhľadávania podobných obrázkov sprístupnila už pred dlhšou dobou. Funkcia však bola dostupná iba cez doplnky Google Labs, ktoré sú určené na testovanie. Teraz však funkcia podobné obrázky prešla do ostrej prevádzky. Ak sa vám teda nijaký obrázok páči, môžete vyhľadávať podobné a nie sa pracne preklikávať množstvom strán.

Funkcia je dostupná aj pre Slovensko, avšak neponúka takú kvalitu ako je to v prípade USA, alebo Veľkej Británie. Nie všetky obrázky majú možnosť vyhľadávania podobných a väčšinou sa jedná o výsledky zo slovenských, prípadne českých stránok.

Google pri porovnávaní obrázkov využíva technológiu, ktorá prepočítava RBG farby a na základe nich vyhodnocuje podobnosť jednotlivých obrázkov. Taktiež musí byť obsahovo zhodný obsah na oboch stránkach. Google si však presný algoritmus na vyhodnocovanie podobných obrázkov, rovnako ako na výsledky vyhľadávania prísne stráži.

 

 

Dobrým príkladom na podobné obrázky je napríklad vyhľadávanie slova "hory". Pri tomto výraze je vidieť obmedzenie funkcií pre naše územie, avšak už o pár týždňov robot Google všetko zindexuje ako má a podobné obrázky budú dostupné takmer pre všetky výsledky. No a po kliknutí na text „podobné obrázky“ je vynikajúco vidieť to ako systém rozpoznáva vyváženie farieb.

 

Tento krok má ešte jednu výhodu, ak totiž hľadáte príliš všeobecné výrazy ako napríklad „Slovensko“, vo výsledkoch vyhľadávania sa zobrazí mapa Slovenska, štátne symboly, naše hory, niečo z našich tradícií a Slovenské dievčatá, preslávené svojou krásou. Ak kliknete na podobné obrázky, zobrazia sa výsledky zo spoločnou tematikou, teda napríklad iba štátne symboly, alebo iba mapy slovenska.

 

 

Zdroj: googleblog.blogspot.com

Autor: Tomáš "Kusi" Kusenda

Neprehliadnite: