Zmeny na Facebooku, trojan v mailoch

Peter Funka  /  28. 10. 2009, 11:15

Všimli ste si nových funkcií domovskej stránky Facebooku a nepáčia sa vám? Nie ste sami, podobne reagujú tisíce ďalších používateľov - News Feed a Live Feed sú momentálne najskloňovanejšie výrazy v spojitosti s Facebookom.

Tento týždeň uviedla najväčšia sociálna sieť Facebook (s viac ako 300 miliónmi používateľov) nové triedenie noviniek – rozdelením na tzv. News Feed a Live Feed. Takýto krok sa však stretol s veľkým odporom komunity – okamžite začali vznikať protestné skupiny, takmer ako pri každej väčšej zmene na Facebooku (takéto zmeny sa dejú takmer každý polrok).

Celá zmena spočíva v rozdelení nových správ na stránke Home. Štandardne sa zobrazuje News Feed, ktorý vyberá zo všetkých správ tie najdôležitejšie – po prepnutí kanálu noviniek na Live Feed zobrazuje v reálnom čase všetky aktivity vašich priateľov. Problém je však v tom, že o tom, čo je dôležité a čo nie je, rozhoduje sám Facebook – podľa interakcie s daným priateľom a podobne.

Asi nemusíme dodávať, že systém obsahuje veľa nedotiahnutých častí a zobrazovanie noviniek nie je až také presné ako by mohlo. Problémy sa objavili aj s novými typmi tzv. Návrhov (Suggestions). Tento nástroj vám už nezobrazuje len potenciálnych priateľov či tzv.“profile pages“, takisto aj navrhuje na spojenie sa s priateľmi, s ktorými ste dlho nespojili.

Používatelia Facebooku sú s touto novinkou dosť nespokojní – často totiž zobrazuje mŕtvych či nezvestných ľudí, čo taktiež Facebooku príliš nepomohlo – skôr naopak. Uvedené novinky sa teda s veľkým nadšením určite nestretli, je však skôr otázkou času, kedy si používatelia na túto zmenu zvyknú, ako sa to stalo aj pri každej väčšej zmene v minulosti.

Druhou, nemenej dôležitou správou je podvodný e-mail, ktorý upozorňuje na nutnosť resetovania hesla k vášmu účtu na Facebooku. Za touto správou sa však neskrýva nič iné, ako trojan Bredolab, ktorý začne do vášho počítača sťahovať falošné anti-spyware programy a podobne. Ak takýto mail dostanete, v žiadnom prípade neotvárajte jeho prílohy (podobne ani v žiadnom neznámom či podozrivom e-maile).

 

zdroj: mashable.org

 

Neprehliadnite: