Koncert U2 naživo cez YouTube

Peter Funka  /  26. 10. 2009, 00:00

Chcete vidieť kapelu U2 naživo a nechce sa vám cestovať? Môžte si vychutnať čerstvý záznam ich koncertu, ktorý včera mohlo niekoľko desiatok miliónov divákov sledovať naživo na YouTube.

Prvý pokus naživo prenášaného koncertu na najpopulárnejšom video-share servere YouTube sa konal včera a hneď išlo o jedno z najzvučnejších mien v momentálnej populárnej hudbe – írskych rockerov U2. Tí skúsili stáť na pomyselnom najväčšom pódiu a hrať pre najviac poslucháčov (podľa slov samotnej kapely) včera večer.

Presne o pol deviatej sa začal priamy prenos spolu s koncertom, ktorý bol odohraný v Los Angeles na štadióne Rose Bowl. Live streaming celého podujatia mohlo sledovať priamo na YouTube stránke kapely 16 krajín sveta – Austrália, Brazília, Kanada, Francúzsko, India, Írsko, Izrael, Taliansko, Japonsko, Mexiko, Holandsko, Nový Zéland, Južná Kórea, Španielsko, Veľká Británia a Spojené štáty Americké.

Na podrobné analýzy ešte nebol čas, zbežným sledovaním twitter hashtagu  #U2webcast (počas prenosu boli príspevky označené týmto tagom zobrazované priamo na YouTube) sa však dá zistiť vcelku spokojnosť nad týmto prenosom, nielen z technickej stránky, pochvaly si vyslúžil aj samotný výkon muzikantov a výber pesničiek. Prvé odhady hovoria o jednom a pol milióne divákov prenosu na YouTube.

Na Slovensko či Česko sa (v zozname krajín ani jedna z krajín nefigurovala) nedostalo, čo sa sledovania live streamu vystúpenia týka. Netreba ale zúfať, celý koncert však bol vzápätí nahratý na YouTube. Obsahuje kompletný koncert vo vyššom rozlíšení, video má 2 hodiny a 20 minút, ide teda o jedno z najdlhších videí na YouTube, ak nie úplne najdlhšie.

Skupina U2 je k informačným technológiám vcelku blízko – jedným z hlavných sponzorov ich koncertného turné je firma BlackBerry, ktorá sa zaoberá výrobou smartphonov. Do biznisu s mobilnými zariadeniami takisto patrí aj podiel spoločnosti Elevation Partners (v ktorej je jedným z partnerov aj spevák U2 Bono) vo firme Palm, ktorá je konkurenciou práve pre BlackBerry.

zdroje: techcrunch.com, youtube blog

Neprehliadnite: