Americký prezident Barack Obama udelil spoločnosti IBM vďaka jej superpočítaču IBM Blue Gene Národnú medailu za technológie a inovácie

Tlačový servis  /  20. 10. 2009, 00:00

Americký prezident Barack Obama ocenil spoločnosť IBM (NYSE: IBM) a jej rad superpočítačov Blue Gene Národnou medailou za technológie a inovácie, ktorá je najprestížnejším ocenením v USA a udeľuje sa popredným inovátorom za prínos v oblasti technológií.

Prezident Obama osobne odovzdal toto ocenenie na ceremoniáli v Bielom Dome 7. októbra 2009. Spoločnosť IBM, ktorá už získala Národnú medailu za technológie a inovácie už sedemkrát, je jedinou spoločnosťou, ktorej bolo v roku 2009 udelené toto ocenenie.

Rýchlosť a rozšířiteľnosť, ktorými disponuje superpočítač Blue Gene, umožnili podnikom a vedeckým inštitúciam vyriešiť množstvo komplexných problémov a prijímať rozhodnutia na základe lepšej informovanosti – nielen v oblasti prírodných vied, ale taktiež v oblasti astronómie, skúmania klimatických podmienok, simulácií, modelovania a v mnohých ďaľších. Systémy radu Blue Gene pomáhajú mapovať ľudský genóm, navrhovať lékarske terapie, zabezpečovať sklady jadrových zbraní, vytvárať simulácie pre radioaktívny rozpad, replikovať schopnosti mozgu, riadiť lietadlá, presne lokalizovať nádory, predvídať trendy vývoja klimatických podmienok a vyhľadávať fosílne palivá – a to všetko bez potreby investovania času a peňazí, ktoré by boli nevyhnutné pri fyzickom uskutočnení takto náročných úloh.

Originál tlačovej správy je k dispozícii na

http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/28429.wss

Registrovaní novinári si môžu stiahnuť obrazový materiál k superpočítaču Blue Gene vo vysielacej kvalite na stránkach The News markethttp://www.thenewsmarket.com/ibm

Ostatné Blue Gene fotografie a materiály pre média sú k dispozícii na stránkach IBM Press Room na http://www.ibm.com/press/us/en/presskit/28422.wss.

Neprehliadnite: