GeoCities dnes končia

Peter Funka  /  26. 10. 2009, 00:00

Pamätáte sa ešte na začiatky internetu? Práve dnes končí jedna z doteraz prežívajúcich pamiatok tohto obdobia - jeden z prvých free webhostingov, GeoCities.

Známa a hlavne v minulosti hojne využívaná webhostingová služba GeoCities od spoločnosti Yahoo! dnes ukončí svoju činnosť. Stane sa tak po štrnástich rokoch úspešného fungovania tejto služby. Všetci terajší používatelia dostali dnes na svoje maily definitívne upozornenie o ukončení činnosti s výzvou na zálohu dát a ponuky prechodu na Yahoo! Web Hosting (za cenu od piatich dolárov za mesiac).

GeoCities bol jedným z najznámejších serverov, ktoré ste mohli na hosting svojich stránok využívať (v deväťdesiatych rokoch) celkom zadarmo. Z tohto webhostingu sa stala určitým spôsobom legenda – len donedávna mala návštevnosť v desiatkach miliónov.

Dôvody na zatvorenie tejto služby sú celkom jednoduché – Yahoo! Potrebuje ušetriť a voľba logicky padla na GeoCities, keďže ide o službu zadarmo a zrejme sa neuživí z reklám, asi nebolo treba dlhého rozhodovania. GeoCities oznámili koniec už začiatkom tohto roku, keď uzatvorili registrácie a dali jasne najavo, že s dlhým životom tohto free hostingu rozhodne nemáme rátať.

Stratovosť sa prejavovala už okolo roku 2000 – GeoCities už vtedy vraj boli v strate ôsmich miliónov dolárov. Na túto skutočnosť odpovedalo Yahoo! Celkom predvídateľne – zavedením platených premium účtov za mesačné poplatky – s lepšími parametrami webhostingu, bez niektorých obmedzení.

Podľa niektorých zdrojov zaznamenala táto služba pokles unikátnych návštev (z USA) o zhruba 24 percent. Za rok stihla teda stratiť okolo siedmich miliónov návštevníkov – čo zrejme bolo poslednou kvapkou pre Yahoo!, aby sa rozhodla poslať GeoCities do večných lovíšť.

Koniec GeoCities je mnohými označovaný za koniec jednej éry – predsa-len sa jednalo o akúsi „pamiatku“ na staré časy internetu, keď práve služby ako GeoCities plnili úlohu dnešných sociálnych sietí, blogov či mikroblogov. Dnes ostáva len zaspomínať si na server, ktorý bol v roku 1997 piatym najnavštevovanejším na svete.

zdroje: mashable.com, wikipedia.org, techcrunch.com

Neprehliadnite: