Informatizácia zjednoduší cestovanie

Tlačový servis  /  12. 10. 2009, 00:00

Elektronický cestovný lístok na verejnú dopravu v Bratislave doteraz využilo okolo 1,8 milióna cestujúcich. Možnosť kúpiť si lístok prostredníctvom krátkej textovej správy SMS, ktorú od januára tohto roka poskytuje Dopravný podnik Bratislava (DPB), výraznou mierou prispel k zníženiu predaja jednorazových cestovných lístkov v stánkoch províznych predajcov. Ako zdôraznil generálny riaditeľ Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Alexander Ballek, informatizácia je jednou z ciest ako ľuďom zjednodušiť cestovanie vo verejnej doprave.

Už onedlho budú mať cestujúci v bratislavskom regióne takýchto vymožeností viac. Pripravuje sa totiž jednotný informačný a tarifný systém. Ten obyvateľom sprístupní možnosti, s ktorými sa doteraz mohli stretnúť len v zahraničí. Budú môcť dostávať informácie o príchode spojov do mobilného telefónu alebo iných osobných komunikačných prístrojov, na hlavných prestupových uzloch sa budú nachádzať on-line elektronické informačné tabule a  budú sa používať jednotné cestovné lístky už nielen pre mestské autobusy, električky a trolejbusy, ale aj regionálne autobusy a vlaky.

Informatizácia dopravy prinesie výhody nielen cestujúcim, ale aj dopravcom, objednávateľom dopravných výkonov a koordinátorovi. Dopravné spoločnosti budú mať presné údaje o pohybe svojich vozidiel a Bratislavská integrovaná doprava ich bude môcť efektívne koordinovať, aby sa zachovali nadväznosti a predpísané intervaly v rámci taktovej dopravy. Bratislava a Bratislavský samosprávny kraj získajú presné informácie o pohybe cestujúcich, čím sa vytvoria predpoklady na koordinované spracovávanie objektívneho plánu dopravnej obsluhy regiónu.

Bratislavský samosprávny kraj a hlavné mesto Bratislava v spolupráci s BID podali koncom septembra na Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR žiadosti o poskytnutie nenávratných finančných príspevkov z Operačného programu Bratislavský kraj na projekty informačného a tarifného zabezpečenia. Za tieto peniaze plánujú nakúpiť dispečerský riadiaci systém, 703 palubných počítačov a 2 897 označovačov cestovných lístkov s čítačkou čipových kariet, ktorými budú vybavené autobusy DPB a Slovak Lines.

Napriek tomu, že ide o veľký balík peňazí, veríme, že so žiadosťami uspejeme,“ povedal A. Ballek. Náklady na zaobstaranie dispečerského riadiaceho systému sa odhadujú na zhruba 1,6 milióna eur. Nákup palubných počítačov a označovačov lístkov by si mal vyžiadať ďalších približne 5,6 milióna eur bez DPH. V prípade, že so žiadosťami uspejú, rozbehne sa proces verejného obstarávania, aby sa v marci mohli začať osádzať a inštalovať koncové zariadenia do autobusov a implementovať dispečerský riadiaci systém. Práce by mali byť ukončené v decembri 2010.

V ďalšej výzve, ktorej vyhlásenie sa predpokladá na prelome prvého a druhého štvrťroka 2010, sa chcú samosprávy a BID uchádzať o ďalšie peniaze. „Použili by sa na zavedenie zástavkového informačného systému a nákup elektronických informačných tabúľ a predajných automatov novej generácie,“ naznačil A. Ballek. Tým by sa skompletizovalo celé informačné a tarifné zabezpečenie. Projekt počíta s tým, že v prvej etape bude osadených 126 zástavkových informačných tabúľ a 48 predajných automatov v centre Bratislavy a veľkých prestupových uzloch v celom bratislavskom regióne, kde je najväčšia koncentrácia cestujúcich.

Neprehliadnite: