Google sa chystá predávať e-books

Marek Poleč  /  15. 10. 2009, 22:37

Nebolo to tak dávno, čo sme písali o kontroverznom nápade spoločnosti Google skenovať a následne predávať knihy elektronickou cestou. Najnovšie plánuje spoločnosť Google otvoriť internetový obchod s knihami. Krycí názov - Google Editions.

Elektronické knihy bude možné zakúpiť a čítať na kompatibilnom zariadení akým je napr. Amazon Kindle. Google ďalej oznámil, že projekt plánuje spustiť v prvej polovici budúceho roku. Najprv bude v ponuke asi pol milióna e-books. Všetky budú mať ošetrené digitálne práva a budú pochádzať z vydavateľstiev, s ktorými Google už v minulosti spolupracoval. Čitatelia budú mať možnosť zakúpiť si rôzne e-books priamo od spoločnosti Google, alebo z iných on-line obchodov ako je Amazon, alebo Barnesandnoble.com. Google poskytne pre takéto knihy hosting a umožní, aby ich ľudia našli prostredníctvom vyhľadávača. Google sa nebude zameriavať na e-reader, či podobné zariadenia povedal Tom Turvey, riaditeľ pre strategické partnerstvá spoločnosti.



              Amazon Kindle                                  Sony Reader
 

Oznámenie predávať knihy on-line prišlo týždeň po tom, ako Amazon so svojím zariadením Kindle prerazil aj do ďalších 100 krajín mimo USA. Amazon si tým presadil vedúcu pozíciu v malom, no rýchlo rastúcom trhu. Podobným zariadením ako Amazon Kindle, disponuje aj spoločnosť Sony so svojím Sony Reader. Agentúra Forrester uviedla, že iba v USA sa tento rok predalo približne 3 milióna takýchto zariadení, čo je niekoľko násobne viac v porovnaní s predchádzajúcim stavom 1 milióna. Je to vďaka nižším cenám, dostupnejšiemu obsahu a lepšej distribúcii.

Google Editions umožní spoločnosti zarábať peniaze. Tom Torvey povedal, že Google bude zdieľať výnosy spoločne s vydavateľstvami ktorým pôjde 63 % zo zisku, pričom 37 % zarobí Google. V prípade, že budú knihy zakúpené prostredníctvom iných on-line predajcov, vydavateľom pôjde 45 % a zvyšných 55 % ostane v maloobchode. Čitatelia budú môcť k zakúpeným knihám od spoločnosti Google pristupovať z akýchkoľvek zariadení, vrátane počítačov, notebookov, netbookov a smartfónov, akým je Apple iPhone.

Zdroj: Reuters

Neprehliadnite: