BSA sleduje aj torrentové zdroje

Marek Molnár  /  13. 10. 2009, 20:22

Dokazuje to štúdia BSA, ktorá nesie názov: Ilegálny softvér na internete: bezpečnostná hrozba.

Z dokumentu vyplýva, že BSA využíva vlastné programy a vyhľadávacie roboty, ktoré priebežne sledujú siete zdieľajúce dáta. V prípade pirátskeho softvéru kontaktujú prevádzkovateľov stránok a vyzvú ich na stiahnutie týchto dát. V prvej polovici tohoto roka to bolo 2,4 miliónov takýchto výziev, čo je o 200 percent viac ako vlani.

Roboty BSA sledujú aj torrent trackery, čoho výsledkom je zmazanie 103 tisíc linkov na indexovacích stránkach. Podľa odhadu BSA stiahlo nelegálny obsah pomocou týchto linkov 209 milióna užívateľov. V prepočte na vzniknutú škodu ide o 55 miliónov dolárov.

Podľa BSA je priamy vzťah medzi mierou pirátskeho softvéru a množstvom infiltrácií počítačov.


Advokát BSA Jenny Blank sa pri tom vyjadril, že samotná peer-to-peer technológia sa vynikajúco hodí na zdieľanie legálneho obsahu a mnohé firmy si vylepšili pomocou nej produktivitu. Bohužiaľ ide zároveň aj o obľúbený kanál softvérových pirátov. Dodal, že ilegálny softvér je kolískou nebezpečného obsahu schopného infikovať cieľové počítače. Užívatelia  sa vystavujú riziku, že sa stanú obeťami trestných činov.
 
Dokument uvádza aj úspešné policajné razie, ktoré polícia vykonala na základe podaní BSA. Medzi nimi je aj rozsiahla razia v Maďarsku o ktorej sme Vás informovali.

Podobná rétorika je BSA vlastná a je otázne nakoľko sa organizácii podarí zlepšiť povedomie užívateľov internetu v oblasti softvérového pirátstva.
 
zdroj: global.bsa.org/internetreport2009/

d3agl3

Neprehliadnite: