iiNet verzus AFACT - ďalší súdny spor

Marek Poleč  /  12. 10. 2009, 18:27

Nelegálne šírenie autorsky chráneného obsahu prostredníctvom internetu je v závere tohto roku témou číslo jedna. Sme svedkami viacerých káuz a súdnych sporov, ktoré naberajú na obrátkach po celom svete. Zvíťazí právo, alebo hlad po obsahu?

Podobná kauza ako The Pirate Bay o ktorej sme písali iba nedávno sa rozpútala aj v Austrálii. Významného poskytovateľa pripojenia k internetu, spoločnosť  iiNet dotiahla k súdu organizácia s názvom AFACT (Australian Federation Against Copyright Theft). AFACT zastupuje v Austrálii viacero významných svetových štúdií vrátane Universal Pictures, Warner Bros Entertainment, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment a iné. AFACT tvrdí, že iiNet nijakým spôsobom nezabraňuje tomu, aby si užívatelia na jej sieti nezákonne vymieňali autorsky chránený obsah pomocou BitTorrentov.
 


Význam tohto sporu spočíva vo vytvorení bezprecedentného rozhodnutia, nakoľko iiNet je jedným z najväčších poskytovateľov pripojenia k internetu (ISP) v Austrálii. Pokiaľ prehrá, má zábavný priemysel vo vrecku súdne potvrdenie o tom, že ISP je priamo zodpovedný za to, čo s jeho sieťou robia užívatelia. Aby AFACT zvíťazila, používa u súdu pomerne zaujímavé tvrdenia. Okrem predloženia akoby dôkazov o tom, koľko ľudí približne sťahuje aký film a aké tým vznikajú škody tvrdí, že požiadala iiNet o odpojenie užívateľov využívajúcich dané IP adresy. Narazila však na tvrdý múr nepochopenia. Spoločnosť iiNet s tým jednoznačne nesúhlasí.

Právny zástupca AFACT Tony Bannon tvrdí, že snahou iiNet-u nie je ani dodržiavanie základných zmluvných podmienok. V Zmluvných podmienkach každého z ISP providerov na svete nielen iiNet-u, musí byť zmienka o nemožnosti používania siete na nelegálne aktivity. Tony Bannon zároveň dodáva, že iiNet týmto spôsobom z pirátstva sám ťaží, nakoľko sťahovači majú pomerne veľké dátové prenosy. Čím viac dát užívatelia prenesú, tým viac iiNet zarobí, takže odpojenie užívateľov by spôsobilo iiNetu nemalé zníženie príjmov. Dúfajme však, že súd bude mať rozum a uzná, že odpájať užívateľov iba na základe odporúčania organizácie nemá zmysel. Samotné odpájanie by sa malo realizovať až na základe súdneho rozhodnutia.

Slovo dostala aj obhajoba, Richard Cobden za poskytovateľa povedal, že číslo 94 942 porušení autorských práv je číslom „umelo nafúknutým v zinscenovanom procese“. Ide o číslo, kedy sa jedno porušenie započítava viackrát pri opakovanej kontrole. Užívatelia môžu totiž sťahovať alebo zdieľať jednu a tú istú vec nespočetne veľa krát. Výsledok procesu by sme sa mali dozvedieť do dvoch týždňov. Potom nastane dvojtýždňová pauza a po ďalších dvoch týždňoch by mal súd vyrieknuť definitívny rozsudok. Téme sa venuje blog na adrese torrentfreak.com, kde možno nájsť aktuálne spravodajstvo zo súdnej siene.

Zdroj: http://torrentfreak.com

Neprehliadnite: