Toshiba predstavila HD TV s Cell procesorom

Marek Poleč  /  08. 10. 2009, 08:44

Toshiba začína udávať tón v oblasti najmodernejších a najvyspelejších HD TV súčasnosti. Novinka, model Regza 55X1 v sebe ukrýva rovnaký procesor ako Sony PlayStation 3. Toshiba tvrdí, že týmto smerom sa bude uberať vývoj HD TV v budúcnosti.

Cell je architektúra mikroprocesora vyvinutá spoločnosťami Sony, Toshiba a IBM. Je použitá v hernej konzole Sony PlayStation 3 a teraz už aj v najmodernejších HD TV prijímačoch. Výskumy ukázali, že Cell procesor dokáže vykonávať akékoľvek presné vedecké výpočty 3 až 12-krát rýchlejšie ako akýkoľvek desktopový procesor s rovnakou frekvenciou.

Prejdime však k samotným špecifikáciám novej vlajkovej lode od Toshiby: 5 000 000:1 dynamický kontrastný pomer, LED podsvietenie, 240 Hz obnovovacia frekvencia a 3 TB úložného priestoru na  integrovanom pevnom disku – to sú hlavné tromfy. Cell procesor sa stará o lepšiu kvalitu obrazu na okrajoch obrazovky, lepšie vyváženie farieb a jasu, ktorý má hodnotu až 1 250 cd / m². Pod displejom je pripojený aj 7-kanálový reproduktor, sieťové funkcie zahŕňajú podporu DLNA a HD webový prehliadač je založený na Opere.
 


Dva z troch TB budú slúžiť k nahrávaniu a podporovať funkciu "Time-Shift". Nahrávať bude možné až osem digitálnych TV kanálov, pričom každý z nich môže byť zobrazený súčasne pomocou tzv. multi-obrazu. Pri sledovaní webového obsahu príde vhod aj tzv. "Super-Tech" rozlíšenie, ktoré opravuje kompresiu a nízke rozlíšenie webového obsahu s cieľom dosiahnutia ostrejšieho a jasnejšieho obrazu.

Regza 55X1 s rozmermi 1333 × 966 × 400 mm (vrátane stojana) sa vyznačuje elegantným štýlom, ktorému sekunduje alumíniová povrchová úprava.  Dostupná bude ešte tento rok v Japonsku za 1 milión ¥ (asi 8 000 EUR). Toshiba dúfa, že do uvedenia na americký trh v roku 2010 stihne predať doma viac ako 1 000 modelov.

Plány do budúcna? Toshiba chystá prekonať plné HD rozlíšenie 1920 × 1080p a nahradiť ho rozlíšením s dvojnásobnými hodnotami - 3840 x 2160p. Podpora 3D obsahu je kapitolou samou o sebe, pričom s jej implementácia sa ráta tiež. Integrovaný infračervený senzor vybraných HD TV od Toshiby umožní užívateľom v budúcnosti vyhľadávať a prehľadávať obsah pomocou jednoduchej gestikulácie rúk.


Zdroj: gizmodo.com

Neprehliadnite: