Únik dokumentu z Ministerstva vnútra v UK

Marek Molnár  /  08. 10. 2009, 11:44

Vo Veľkej Británii unikol ďalší tajný dokument. Tentokrát ide o Ministerstvo vnútra a niekoľko tisíc stranový dokument, zameraný na špionážne praktiky nepriateľov štátu a na prevenciu pred nimi.

Verejnosť zaujal protokol obsahujúci 2389 strán, zverejnený na stránke Wikileaks. Ide o utajené doporučenia a pravidlá spravodajských operácií, ktoré vydalo Ministerstvo vnútra. Dokument popisuje ako sa chovať tak, aby bolo nepriateľom čo možno najviac sťažené získavanie citlivých informácií. Je prinajmenšom zarážajúce, že pojem "nepriateľ" v tomto dokumente dáva do jedného vreca špiónov, teroristov a investigatívnych novinárov.

Uvádza sa to napríklad v klasifikácii hlavných hrozieb " ... Hlavné hrozby tohto typu sú spojené s investigatívnymi novinármi, nátlakovými skupinami, kriminálnymi živlami, nespokojnými alebo nečestnými zamestnancami a počítačovými hackermi ..."

V podobnom duchu je veľké množstvo statí dokumentu, v iných statiach sa opisujú zasa praktiky Čínskych a Ruských tajných agentov. Ministerstvo vnútra popiera bezpečnostné riziko s odôvodnením, že dokument je datovaný k roku 2001.

Napriek tomu je zverejnenie dokumentu takéhoto charakteru vážnym prešľapom. Veď sa v ňom popisuje vydierateľnosť vysokých funkcionárov alebo spôsoby spracovania audiovizuálnych materiálov, ktoré boli počas služby vytvorené. Prípad budeme ďalej sledovať.
 

zdroj: wikileaks.org

d3agl3

Neprehliadnite: