Google Wave – Na vlnách socializácie

Marek Poleč  /  02. 10. 2009, 10:52

Google Wave je jedným z posledných ambicióznych projektov od Google. Ide o webovú aplikáciu a počítačovú platformu zároveň, ktorá bola predstavená 28. mája 2009 na konferencii Google I/O. Jej cieľom bude zjednotiť e-mail, instant messaging, wiki a sociálne siete.

Základom je tzv. wave (anglicky vlna, logo projektu tvorí farebná vlna v tvare písmena W), čo je komunikačný priestor zdielaný medzi niekoľkými užívateľmi, slúžiaci rôznym formám komunikácie a na výmenu informácií. Pamätáte sa ešte na eufóriu keď bol v roku 2004 predstavený Gmail s kapacitou 1GB pre dáta? Google verí, že Wave bude ďalším úspešným projektom, pričom ráta s jeho reálnym nasadením už koncom tohto roka.
 


Systém bude fungovať na otvorenom protokole Google Wave Federation Protocol (založenom na XMPP), poskytne API a väčšina zdrojového kódu bude uvoľnená ako open source. Ten majú vývojári k dispozícii už teraz, vďaka čomu majú možnosť vytvárať ďalšie nástroje, pluginy pre WordPress, rôzne hry a podobne. Google Wave pracuje na spôsob vlny, pričom sú všetky formy obsahu zoskupené podľa užívateľov, príp. kontaktnej skupiny. Všetky informácie sú spracovávané v reálnom čase, čo umožňuje doteraz nepoznanú možnosť interaktivity pri písaní e-mailov, počas práce na rôznych dokumentoch, či prezentáciách, hraní hier a pod.




(foto: Mashable.com)


Spoločnosť Google už zaslala viac ako 100 000 pozvánok na verejné testovanie aplikácie. Toho času ju testujú najmä vývojári, registrovaní používatelia a zákazníci služby Google Apps. Ak pôjde všetko hladko, na rad prídu ďalších užívatelia, ktorí sa budú môcť s Google Wave podrobne oboznámiť a zároveň si ho vyskúšať. V súčasnosti je vývoj zameraný prevažne na škálovatelnosť, stabilitu, rýchlosť a použiteľnosť produktu.

K tomu aby bola služba dokonalá, musí Google doladiť niekoľko kľúčových vlastností, ako napr. možnosť vylúčenia účastníka z vlny, či možnosť definovania skupín používateľov vo vlne (doteraz nie je možné nastavovať oprávnenia užívateľov na vlnu). Niektorí zamestnanci v spoločnosti Google používajú Wave už teraz, každý deň a prakticky na všetko. Od plánovania posedení v reštauráciách a puboch, cez zdieľanie fotografií, riadenie procesov a diskusií až po spoločné písanie projektovej dokumentácie.

Tvorcovia aplikácie, bratia Jens a Lars Rasmussen, ktorí vdýchli život aj populárnym mapám Google Maps, sa domnievajú, že Google Wave v budúcnosti eventuálne nahradí e-mail. Podľa ich slov by sa mal stať Google Wave niečím, čo budeme všetci poznať a zároveň aj používať. V každom prípade sa však jedná o zaujímavú aplikáciu s potenciálom zvýšenia produktivity pri komunikácii a spolupráci.

Zdroj: Mashable

Neprehliadnite: