Recenzia: Odčítavač obrazovky NVDA

Boženka Gogoľáková  /  01. 10. 2009, 12:55

V predchádzajúcom článku o odčítavačoch obrazovky sme si stručne povedali základné informácie. Dnes sa zameriame na voľne dostupný produkt NVDA.

Nonvisual Desktop Acces (NVDA) je open source softvér, ktorý bezplatne poskytuje užívateľovi podobné prostredie ako komerčné produkty. Desiatky vývojárov sa už niekoľko rokov snažia, aby mali nevidiaci svoj produkt zadarmo, dostupný nielen na každom systéme, ale aj bez možnosti inštalácie, ktorý bude spustiteľný aj z USB kľúča. Tieto parametre zaručujú ľahkú prenositeľnosť a funkčnosť. NVDA je šírený pod licenciou GNU General Public License 2.0.

 

Inštalácia

Tento produkt pracuje len pod systémami Windows XP, Vista a Seven. Staršie systémy nie sú podporované. Oficiálne sú podporované len 32 bitové verzie týchto systémov.

Na stránkach www.nvda-project.org v sekcii download máme k dispozícii samorozbaľovací archív NVDA, ako aj inštalátor. Inštalácia nie je ničím výnimočná oproti ostatným aplikáciám. Ak použijeme inštalátor, do registrov sa nakopírujú príslušné položky a v Program files sa vytvorí priečinok NVDA so všetkými jeho súbormi. Zvláštnosťou oproti iným aplikáciám je hlasová podpora inštalátora, ktorá vás celou inštaláciou prevedie.

Ak nechceme NVDA inštalovať, môžeme použiť samorozbaľovací archív a do vopred vytvoreného priečinka súbory rozbalíme.

 

Prvé spustenie

Tento softvér v sebe obsahuje aj hlasovú podporu, hlas eSpeak. Netreba tak doinštalovať externé hlasy. Po spustení súboru NVDA.exe sa objaví úvodná obrazovka, kde možno nastaviť či sa má po štarte zobrazovať, či máme použiť ako TZV. špeciálny NVDA kláves Insert, alebo Capslock. Po odkliknutí OK sa nám už zobrazí štandardné prostredie pracovnej plochy.

Počas spustenia odčítavača program neustále všetky situácie ozvučuje, takže čo užívateľ vidí na obrazovke, je aj slovne prečítané.


Nastavenia

NVDA možno prispôsobiť užívateľovi v najrôznejších hľadiskách. Nastavenia vyvoláme klávesovou skratkou NVDA + N. Zobrazí sa menu, z ktorého si vyberieme položku možnosti. K dispozícii sú všeobecné nastavenia, nastavenia hlasu, nastavenia hlasového výstupu, nastavenia braillu, nastavenia klávesnice, myši a rôzne iné.

Každá voľba umožňuje hlasový softvér prispôsobiť. Nie je možné písať overené typy, pretože každému užívateľovi môže vyhovovať niečo iné. Určite si ale radi prispôsobíte výslovnosť hlasu, tempo, či výšku. Ďalej môžete nastaviť akým spôsobom má informácie čítať, či má vyslovovať všetku interpunkciu, či má podávať podrobné informácie o zobrazovaných položkách a podobne.

 

Práca s textom

NVDA možno použiť pri čítaní i písaní textu ako plnohodnotný odčítavač. Podporuje prácu v jednoduchých textových editoroch, ale aj MS Word, či Excel. Možno tak napísať, či naformátovať text bez kontroly zraku. Každé slovo, riadok, veta, odsek je správne vyčítaný a plne je umožnená editácia textu.

Text začneme plynulo čítať klávesovou skratkou NVDA + dolná kurzorová šípka. Klávesou CTRL čítanie zastavíme. Ak chceme použiť kratšie čítanie po riadkoch, slovách, použijeme CTRL + šípka vpravo a vľavo na čítanie po slovách, šípky hore a dolu na čítanie po riadkoch. Šípkami doprava a doľava text čítame po znakoch.

Pre hľadanie v texte sa používa štandardne CTRL + f, kde do editačného poľa zapíšeme hľadaný výraz. Všetky voľby sa potvrdzujú klávesou Enter.

 

Internet

NVDA plne podporuje prácu s Firefoxom a dolaďuje sa práca s Internet Explorerom. Ostatné prehliadače nie sú podporované. Stránky načítava do špeciálneho buffera, možno ich tak kurzorovými šípkami prehliadať a špeciálnymi klávesovými skratkami ovládať. Uvádzame len tie najfrekventovanejšie.

h: nadpis

1 až 6: nadpis príslušnej úrovne

l: zoznam

i: položka zoznamu

k: odkaz

v: navštívený odkaz

u: nenavštívený odkaz

t: tabuľka

f: prvok formulára

e: editačné pole

b: tlačidlo

r: prepínač

c: zoznamový rámik

x: začiarkavacie políčko

m: rámik

q: citácia

s: oddeľovač

g: grafika

 

Email

Nevidiaci si väčšinou poštu pozerajú doma na počítači, webmail používajú sporadicky. NVDA plne spolupracuje s poštovým klientom Outlook Express, Windows Mail a Thunderbird.

Všetky operácie sú plne vyčítané a podporované. Užívateľ si musí mailového klienta nastaviť, ale je oveľa praktickejšie prehliadať poštu doma v jednej aplikácii, ako sa prehŕňať správami cez webmail.

Externé hlasy

Programátori do NVDA implementovali hlas eSpeak. No nie je jediným hlasom, ktorý sa s týmto odčítavačom dá použiť. Existujú aj platené riešenia, napr. Wintalker Voice je veľmi slušnou alternatívou. Kvalitnejšie hlasy na trhu nie sú. Vývoj však trochu zastal, ale programátori sľubujú nové verzie tohto softvéru už zanedlho. Na dobu jeden mesiac je možné vyskúšať si trial verziu hlasu Eliška. Hlas znie na počúvanie veľmi príjemne, no je stavaný na český jazyk a slovenčinu tak číta dosť neštandardne. Musíme konštatovať, že pre slovenský jazyk neexistuje priamo slovenský hlas. Hlasy, ktoré už existujú a boli vyvinuté pre české prostredie sa slovníkmi poslovenčovali. Jediným sľubne sa rozvíjajúcim sa projektom je hlas Anna, ale ten nikdy nebol distribuovaný komerčne.

Ďalšie podporované aplikácie

Okrem práce s internetom, emailom a textom sú podporované i prístupné Java aplikácie, Adobe Reader, IBM Lotus Symphony, či podpora príkazového riadku Windows a konzolové aplikácie.

Okrem štandardnej výbavy systému sú podporované i braillovské zobrazovače, ktoré údaje na obrazovke zobrazujú na špeciálnom zariadení tzv. Braillovskom riadku v bodovom písme.

Rozvoj NVDA

Tento odčítavač sa neustále vyvíja a denne vychádzajú nové verzie na beta testovanie, tzv. Snapshoty. Užívatelia z celého sveta môžu svoje pripomienky písať na stránky NVDA do fóra, ktoré bolo špeciálne pre tento účel vytvorené.

NVDa je lokalizovaný vo viac než dvadsiatich jazykoch, vrátane slovenčiny. Česká stránka tohto projektu je pravidelne aktualizovaná.

 

Záver

NVDA je kvalitnou alternatívou ku komerčným odčítavačom. Vyžaduje sa však práca s klávesnicou. Ak užívateľ dobre pozná klávesové skratky, určite sa mu vyplatí ich praktické využitie. Myš je v NVDA tiež podporovaná, ale ak si má aj zdravý človek vyskúšať takúto prácu, skúste myš odložiť bokom.

Pre viac podrobností navštívte vyššie uvádzané stránky, prípadne si môžete preštudovať užívateľskú príručku preloženú do slovenského jazyka.

 

Božena Gogoľáková

 

Neprehliadnite: