Google SiteWiki: okomentujte web pre ostatných

Tomáš Kusenda  /  25. 09. 2009, 15:12

Internetový gigant Google opäť prináša ďalšiu novinku. Do nového toolbaru pre prehliadače Mozilla Firefox a Internet Explorer pridáva možnosť komentovania webstránok. Chce tak vytvoriť akúsi encyklopédiu názorov užívateľov na jednotlivé webstránky.

Systém je vymyslený jednoducho. Pokiaľ navštívite stránku prvý krát, objaví sa stĺpec, kde na ňu môžete napísať svoj názor. Samozrejmosťou je aj prečítať si názory ostatných užívateľov na tento web. Vďaka tomu sa môžete rýchlo dozvedieť, či je webstránka dobrá, jedná sa len o MFA web (Make For AdSense - vytvorené pre reklamu AdSense), alebo či vás majitelia po registrácií nezavalia spamom rôznych noviniek a reklám.

Pri komentári sa zobrazí identita toho, kto komentár napísal a v budúcnosti aj odkaz na jeho ďalšie komentáre a hodnotenia. Výhodou je, že majitelia webstránok nemajú dosah na komentujúcich a preto by mali byť popisy naozaj relevantné. Google tvrdí, že skript je napísaný dostatočne dobre na to, aby sa v komentároch nenachádzali urážlivé príspevky, nadávky, ponižovanie a podobne.

 

 

Tento krok je naozaj zaujímavý. Práve vďaka nemu Google zistí, či sú weby relevantné, alebo nie a na základe veľkého množstva pozitívnych, alebo naopak negatívnych ohlasov môže stránkam priradiť PageRank, ako aj relevantnejšie reklamy. Práve toto by mohol byť krok, ktorým by sa vyhľadávanie mohlo uberať v budúcnosti.

Otázkou ostáva, či budú užívatelia naozaj ochotní webstránky komentovať.

Neprajné jazyky hovoria, že sa Google takto snaží získať ďalšie informácie o ľuďoch. Bude vedieť aké weby sa im páčia, aké miesta radi navštevujú, aké jedlo im chutí a naopak, čo radi nemajú. Vďaka tomu bude môcť lepšie cieliť reklamu.

Problém však môže nastať,  ak sa jedná o menšie internetové firmy, ktoré majú veľa konkurencie. Tá totiž spraví všetko pre to, aby sa zviditeľnila v svetle reflektorov a svojej konkurencie sa zbavila.

Zdroj: sidewiki.google.com

Autor: Tomáš „Kusi“ Kusenda

Neprehliadnite: