Zaujímavosti - Facebook odhalí vašu orientáciu, za jeden mesiac si vymenil 662 258 SMS

Martin Tomšík  /  21. 09. 2009, 00:00

USA je krajina, ktorá produkuje množstvo kurióznych a zaujímavých rekordov, zistení. Dvaja študenti Massachusettskej univerzity prišli so zaujímavým zistením, ktoré tvrdí, že podľa konta na Facebooku sa dá zistiť vaša orientácia. Ďalšia novinka hovorí o Američanovi, ktorý za jeden mesiac poslal cez pol milióna SMS.


GAYDAR: Pomocou zoznamu priateľov zistíme vašu orientáciu

"Sociálne siete spájajú ľudí na celom svete", toto známe tvrdenie je naozaj pravdivé. Používaním týchto portálov však presúvame aj svoje osobné informácie na web. Nemusíte mať vyplnený profil, môžete mať aj neutrálnu prezývku, dokonca nie je potrebná ani fotka či fotoalbum na zistenie jednej z intímnych informácií o vás.

Projekt GAYDAR dvoch študentov americkej univerzity MIT (Massachusetts Institute of Technology) vyvolal rôzne diskusie. Ich nepublikovaný výskum Gaydar totiž tvrdí, že na základe orientácie ľudí, ktorých máte v zložke Priatelia, je možné určiť práve tú vašu. Štúdia prebiehala na viac ako 1 500 študentoch. 

Podľa výsledkov má gay viac homosexuálnych ako heterosexuálnych priateľov, platí to aj naopak. Pravidlo hovorí, že túto skutočnosť nie je možné zakryť. Na presné zistenie je potrebné mať samozrejme väčší počet priateľov. Podľa tohto by bolo možné zostrojiť aj špeciálny program, nie je známe ako by ho užívatelia prijali.

Na tieto a podobné štúdie je potrebné sa pozrieť s nadhľadom. Otestovaná bola iba na vzorke 10 mužov, ktorých orientáciu však odhadla presne. Tento systém odhaľovania trpí niekoľkými chybami: nedokáže presne zistiť orientáciu - nefunguje u žien a na bisexuáloch, navyše je nutné mať veľký počet priateľov. 

 

iPhone 3GS užívateľ vraj za jeden mesiac poslal a prijal 662 258 SMS

Iná krajina, iný spôsob komunikácie. Kým na Slovensku priemerný zákazník nepošle veľké množstvo textových správ, Američania si ich mesačne vymenia stovky až tisíce. Dokazuje to video z portálu YouTube , kde autor zachytáva výpis od svojho operátora.

Operátori v USA ponúkajú množstvo rôznych SMS balíčkov, ktoré by mali zákazníkov uspokojiť. Jeden zákazník operátora AT&T sa chváli svojím mesačným výpisom, ktorý hovorí, že za jeden mesiac si vymenil 662 258 SMS správ.

Pochyby sú na mieste, pretože ozajstný výpis mohol autor jednoducho upraviť, známe sú aj situácie, kedy operátor poslal faktúru s preklepom. Prípadne si mohol autor s mobilným telefónom iPhone 3GS nastaviť automatické odosielanie a prijímanie správ.

Pozrime sa na počet vymenených textových správ 38-ročného Američana z pohľadu matematiky:

  • Faktúra je za obdobie od 4.8.2009 do 3.9.2009, teda 31 dní
  • Denne musel poslať a prijať 21 363 správ (662 258 / 31 = 21 363,16...)
  • Priemerne za hodinu 890,1 SMS (21 363 / 24 = 890,12...)
  • Každú minútu 14,8 správy (890,1 / 60 = 14,83)
  • Bez predplateného balíka by za 662 258 správ zinkasoval operátor pri cene 0,06 € za SMS až 39 735,48 €.

Video na YouTube:


 

Zdroj: Mashable

Neprehliadnite: