Týždeň vo svete softvéru

Matúš Dudaš  /  22. 09. 2009, 00:00

Prehľad tých najzaujímavejších udalostí, ktoré sa udiali vo svete softvéru za uplynulý týždeň. Nové verzie programov KMPlayer, uTorrent ako aj prvé obrázky z testov on-line kancelárskeho balíka Office Web Apps od Microsoftu.

Minulý týždeň bol nezvyčajne bohatý na novinky z tejto oblasti. Prinášam vám aspoň krátky prehľad tých najdôležitejších, ktoré si nenašli miesto a nezmestili sa nám do nášho konceptu.

KMPlayer sa dočkal aktualizácie

Po viac ako polroku sa tento kórejský multimediálny prehrávač konečne dočkal aktualizácie. Hovorím preto aktualizácie, pretože kódové označenie 2.9.4.1435 ostalo nezmenené. Vývojári „len" aktualizovali programové súčasti a vylepšili stabilitu. Opravené boli aj niektoré bezpečnostné chyby. Detaily o aktualizácii si môžete prečítať na oficiálnom fóre tohto programu.

 

 

 

Niektoré nové alebo vylepšené vlastnosti:

  • vylepšená podpora prehrávania poškodených súborov
  • zlepšenia sa dočkala aj funkcia Album Art (MP3 náhľady)
  • predvolený jazyk pri inštalácii bol zmenený na angličtinu (program obsahuje aj češtinu)
  • pridaná podpora prehrávania súborov FLV (ACV, AAC kódek)
  • a mnoho iných ...

Aktualizovanú verziu (priamy odkaz) môžete sťahovať už od utorka.

Novej verzie sa dočkal aj uTorrent

Novej verzie, tentokrát už v plnom slova zmysle, sa dočkal aj tento malý ale silný BitTorrentový klient. Nová verzia dostala označenie 1.8.4 a opravené boli poväčšine chyby s nestabilitou programu, týkajúce sa hlavne nového operačného systému Windows 7. Ak vás práve tie trápili, tak vedzte, že vývojári si už na nich posvietili a opravili ich. Kompletný zoznam zmien si môžete pozrieť v „Changelogu".

 

 

Ak uTorrent používate a použili ste ho aj tento týždeň, určite ste túto aktualizáciu zaregistrovali. Program na ňu upozorňuje pri každom spustení a aj počas používania.

Pre tých, ktorí zatiaľ nemali tú česť, tak novú verziu môžete sťahovať, ako inak ako, z oficiálnych stránok. Toto je ale verzia len pre operačné systémy Windows. Aktualizácie sa dočkala aj verzia pre Mac OS, tá ale bohužiaľ len do ďalšej testovacej beta verzie.

Microsoft spustil testovanie svojho on-line kancelárskeho balíka Office Web Apps

 

 

Službu spustil ešte vo štvrtok a to len pre vybranú skupinu testerov. K dispozícii sú on-line aplikácie Word, Excel, PowerPoint a program na zapisovanie a organizovanie poznámok OneNote. Tie umožnia základnú editáciu a manipuláciu s dokumentmi, ale nebudú poskytovať plnú náhradu za kancelársky balík Office. Microsoft sa chce týmto projektom zacieliť skôr na domácich užívateľov a na ľahké úpravy dokumentov.

 

Redmonský gigant ale zatiaľ dokonale nevyriešil bezpečnostnú otázku, ktorá, ako sám priznáva, bude veľkým problémom. Druhým dychom ale dodáva, že zatiaľ sú len na začiatku beta testovania a chyby časom vychytá a opraví. Podľa oficiálnych správ sa finálnej verzie nedočkáme skôr ako v priebehu budúceho roku.

 

Zdroj: kmplayer.com, utorrent.com a neowin.net

Neprehliadnite: