Nový Google Chrome 3 je na svete, pýši sa množstvom vylepšení

Matúš Dudaš  /  17. 09. 2009, 01:20

Spoločnosť Google včera pustila do sveta novú verziu svojho stále populárnejšieho internetového prehliadača Chrome. Nová trojková rada sa konečne dočkala stabilnej verzie a opäť so sebou prináša množstvo noviniek a vylepšení.

Vývojári si od novej verzie, s kódovým označením 3.0.195.21, sľubujú hlavne väčšiu konkurencieschopnosť na poli alternatívnych prehliadačov. Zvlášť teraz, v období keď sa s novými verziami prehliadačov, doslova a dopísmena, roztrhlo vrece. Prispieť by tomu mali aj nové zaujímavé funkcie. Poďme si ich teraz bližšie rozobrať a pozrieť sa im na zúbok.

 

Chrome 3 zaradzuje vyššiu rýchlosť a prináša vylepšenú podporu HTML 5

 

 

 

Nový Chrome 3 sa môže pochváliť až 25 percentným nárastom výkonu pri načítavaní stránok oproti poslednej stabilnej verzii Chrome 2. Najväčší podiel na tom má určite nový vylepšený Javascriptový engine V8. Google zároveň pripomenul, že oproti prvej beta verzii, spred viac ako roka, zrýchlil načítavanie stránok už o viac ako 150 percent.

Ďalšou novinkou je aj vylepšená podpora štandardu HTML 5, aspoň čo sa videa týka. Google do svojho zverenca implementoval nový tag, ktorý robí prezeranie a vkladanie videa na stránku rovnako jednoduchým ako v prípade obrázkov.

 

Nový vzhľad stránky „Nová karta"

 

Nový dizajn stránky "Nová karta"

 

Čo sa týka „facelitfu", Chrome sa príliš nezmenil. Výraznejšími konštrukčnými zmenami ale prešla stránka „Nová karta", ktorej Google trošku pozmenil kontúry. Teraz pôsobí na rozdiel od staršieho dizajnu sviežejšie a prehľadnejšie. A nielen to. Ľahšie sa používa a užívateľovi nad sebou dáva plnú kontrolu.


Len pre porovnnanie, starší dizajn

 

Náhľad stránky s tlačidom funkcie ukotvenia stránky

 

Ďalšou novinkou, síce malou ale veľmi príjemnou, je funkcia ukotvenia náhľadu stránky na rovnakej pozícii. Symbolizuje ju „malý špendlík" v ľavom hornom rohu náhľadov stránok. Ten keď stlačíte, tak vám ukotví stránku presne na tom mieste a v budúcnosti sa už jeho pozícia nebude meniť, až pokiaľ ho nevypnete opätovným stlačením. Ak si spomeniete, vo verzii Chrome 2 sa náhľady stále menili, v závislosti na posledných navštívených stránkach. Práve to bol kameň úrazu predošlej verzie, na ktorý sa sťažovala väčšina užívateľov. Google si ale nesedel na ušiach a vypočul ich výzvy a prišiel s takýmto jednoduchým, ale účinným, riešením.

 

Zlepšenia sa dočkal aj Omnibox

 


Pridané boli nové malé ikonky

 

Zlepšenia, aj keď len kozmetického, sa dočkal aj Omnibox, inteligentný panel URL adresy prehliadača, ktorý zároveň slúži aj ako panel vyhľadávania. Ten si polepšil o nové ikonky, ktoré vám teraz pomôžu lepšie opticky rozlíšiť či ide o stránku, nové hľadanie, záložku alebo stránku z histórie prehliadania.

 

Nechýba ani implementácia rôznych vzhľadov

 

Ukážka dostupných motívov

 

Veľmi populárnou funkciou novej rady Chrome 3, ktorú Google sprístupnil už od beta verzií, je aj implementácia rôznych vzhľadov. Tá nechýba ani v novej stabilnej verzii a užívatelia si tak môžu zmeniť vzhľad prehliadača podľa svojej chuti. Galéria motívov ale zatiaľ nie je až taká veľká. V tejto chvíli číta spolu 29 vzhľadov, reálne použiteľných je ale iba zopár.

Inštalácia nového vzhľadu je taktiež jednoduchá. Stačí prejsť na stánku s motívmi a stlačiť tlačidlo „Apply theme". V priebehu niekoľkých sekúnd sa vám motív sám stiahne a nainštaluje, nebude dokonca potreba ani reštartovať prehliadač.

 

Opravené boli aj bezpečnostné chyby

 

Nová verzia opravuje aj nejaké bezpečnostné chyby a problémy, ktoré boli objavené v predošlých beta verziách. Tie spôsobovali malé trhliny v zabezpečení a problémy so stabilitou. Teraz by už ale malo byť všetko v poriadku.

 

Plný počet bodov v Acid3 teste

 

 

Na záver som prehliadač ešte prevetral uznávaným Acid3 testom. Ten sa používa na poukázanie chýb v implementáciách webových štandardov a celkovo na zhodnotenie kvalít prehliadača. V kuloároch webových prehliadačov je veľmi uznávaný. Chrome s testom nemal žiadne problémy a získal plný počet bodov.

 

Záver

 

Čo dodať na záver. Snáď už len doplním odkaz na aktuálnu verziu pre tých, ktorým sa nový Chrome zapáčil a chceli by ho vyskúšať. Ten je dostupný na stiahnutie zo stránok Googlu už od včera. Tam vám ale ponúknu na stiahnutie iba online inštalačný balíček, ktorý ja osobne nemám rád. Mal som s ním aj trošku problémy, a tak som pre vás našiel offline balíček, ktorý pri inštalácii už nič nesťahuje z internetu, ale rovno vám prehliadač nainštaluje. Má bezmála 11 MB a odkaz je priamo na stránky Googlu, takže sa nemusíte báť, že by bol nejako upravený. Toto je ale zatiaľ verzia iba pre Windows. Smútiť ale dlho nebudú ani majitelia operačných systémov Linux a Mac OS. Verzie pre ich systémy by mali byť dostupné už v najbližších dňoch.

 

Zdroj: googleblog.blogspot.com

Neprehliadnite: