Vďaka Facebooku budete chytrejší, Twitter znižuje IQ, tvrdí psychológ

Martin Tomšík  /  07. 09. 2009, 23:23

Známe tvrdenie, že vďaka internetu sa dozviete viac a tým budete chytrejší už celkom neplatí. Tvrdí to aspoň škótska psychologička Dr. Tracy Alloway, ktorá vykonala prieskum na 11 až 14 ročných deťoch.

Známy server Mashable upozornil na zaujímavý výskum istej škótskej doktorky Tracy Alloway, ktorá dokázala, že niektoré portály pomáhajú zvyšovať ľudské IQ, iné zase prispievajú k jeho poklesu.

Pokus sa uskutočnil na 11 až 14 ročných deťoch, ktoré trávili svoj čas na rôznych portáloch a hraním hier. Konkrétne sa psychologička zaujímala o zvyšovanie pracovnej pamäte.

Zistilo sa napríklad, že Facebook výrazne ľuďom prospieva. Ide najmä o to, že táto sociálna sieť ponúka množstvo informácií, zábavných hier, kvízov a aj testy inteligencie. Rozdielom kvôli ktorému je Twitter "škodlivejší" ako Facebook je najmä množstvo informácií, ktoré sa z danej služby dozvieme. Kým Facebook ponúka kompletné informácie, Twitter obsahuje iba krátke, často aj nekvalitné správy. 

Za vysoké množstvo informácií je kritizovaný aj videoportál YouTube. Ide najmä o podobné dôvody ako pri Twitteri. Pre rozvoj ľudskej inteligencie je dobré hrať aj strategické hry, kedy je hráč "nútený" myslieť.

Pravdou je, že Facebook naozaj ponúka kvalitné informácie, nájdete na tejto sieti rôzne články, minihry, stretnete sa s množstvom ľudí a môžete získať aj omnoho viac. Celý výskum škótskej psychologičky skôr pripomína mierne naklonenie k populárnemu Facebooku.

Na záver už len samotné slová doktorky Tracy Alloway: "Na Twitteri sa k vám dostáva nekonečný prúd informácií, avšak tieto správy sú až veľmi stručné. Ďalej preto už tieto informácie nemusíte spracovávať. Vaša celková pozornosť je znížená a nie ste ani nútený zapojiť svoj mozog a tým zlepšovať jeho nervové spojenia."

Zdroj: mashable.com

Neprehliadnite: