Na trh príde dotyková čítačka kníh v elektronickej podobe od Asusu

Martin Tomšík  /  08. 09. 2009, 00:00

Čítačka e-kníh v podaní Asusu by sa na trh mala dostať na trh už koncom tohto roka. Zatiaľ sú známe len približné parametre, zariadenie by malo mať aj pomerne nízku cenu.

Zatiaľ ide iba o prvú informáciu o týchto zariadeniach. Niektoré zdroje uvádzajú, že budú dostupné až dve čítačky e-kníh. Na trhu by sa malo do konca roka objaviť prémiové zariadenie a jedno v lacnejšej cenovej kategórii. 

Aby čítanie naozaj malo aspoň niečo dočinenia s knihou, vývojári vytvorili otváraciu čítačku s dvomi dotykovými a farebnými displejmi. Na plnohodnotný notebook sa zariadenie zmení kliknutím na ikonku, ktorá vytvorí z jednej časti displej, druhá ponesie úlohu virtuálnej klávesnice.

Drahšie zariadenie na čítanie e-kníh bude mať podľa neoficiálnych informácií aj podporu sietí tretej generácie (3G), mikrofón, reproduktory a webkameru s VoIP klientom Skype.

Lacnejší Eee Reader sa má pohybovať v cenove dostupnejšej relácii, rôzne zdroje hovoria o cene 150 až 170 dolárov, teda pri sume 160 $ to bude cca. 110 €. Táto verzia čítačky už bude mať podstatne menej funkcií ako prémiová, farebný dotykový displej má ostať zachovaný.

V zariadeniach môžeme očakávať napríklad aplikáciu Adobe Acrobat Reader, ktorá umožňuje čítanie PDF dokumentov. Očakávaná je dostupnosť koncom tohto roka, zrejme v októbri alebo novembri. Novinka od Asusu bude uvedená presne v období, keď majú obchodníci najväčšie tržby.

Zdroj: mashable.com

Neprehliadnite: