Zdieľame dáta prostredníctvom služby Twitter

Marek Poleč  /  04. 09. 2009, 07:31

Máme tu ďalšie dve zaujímavé aplikácie spolupracujúce s mikroblogovacou službou Twitter - blip.fm a filesocial.com.

blip.fm

Služba blip.fm umožňuje užívateľom jednoduché zdieľanie hudby. Nahrávky možno vyhľadávať na základe mena interpreta a názvu skladby. Blip.fm ponúka prístup k miliónom streamovaných skladieb s možnosťou vytvorenia vlastnej hudobnej stanice, či možnosti prístupu k staniciam vašich priateľov. Službu možno integrovať s ďalšími sieťami ako facebook, friendfeed, tumblr, livejournal, jaiku, audioscrobbler a ping.fm.

Váš príspevok tzv. "Blip" môžete vytvoriť spôsobom, že si vyhľadáte vašu obľúbenú skladbu, ktorú by ste chceli počuť, alebo ktorú chcete, aby počuli vaši priatelia. Potom pripojíte krátku správu (do 150 znakov) a následne ju odošlete. Blip je preto kombináciou hudby a krátkej správy. Tú je možné adresovať jednému, alebo viacerým užívateľom naraz spôsobom, ktorý poznáme zo služby Twitter.

V perfektnom svete by sme mali k dispozícii všetky skladby od všetkých hudobných interpretov. V prípade, že na Blip.fm nenájdete svojho favorita, môžete vlastné hudobné súbory pridávať. Po vytvorení účtu na blip.fm a kliknutí na link, možno nahrávať hudobné nahrávky vo forme pridávania URL odkazov. Taktiež je možné zo skladieb vytvárať playlisty.


filesocial.com


Najjednoduchšiu cestu ako zdielať rôzne súbory na Twittery predstavuje služba fileSocial.com. Na rozdiel od blip.fm, ktorý sa zameriava výhradne na hudbu ponúka filesocial.com možnosť uploadu obrázkov, videí, súborov PDF, Power point prezentácií, pričom veľkosť jedného súboru je limitovaná na 50 Mb. Po prihlásení sa do služby získate prístup ku svojim dátam prostredníctvom adresy http://filesocial.com/user/vasetwitterkonto.

Všetky súbory sú verejné, preto k nim majú prístup všetci. Po kliknutí na Časovú os (Public timeline) získate prehľad o tom, kto kedy poslal do "éteru" aký súbor. Niekedy je tento stream zaujímavé sledovať. Najväčšie využitie služby filesocial.com však vidím v zdielaní súborov medzi priateľmi, kolegami, či rodinnými príslušníkmi.

Twitter využíva milióny užívateľov a každú minútu pribúdajú noví. Twitter je preto popri Facebooku jediným miestom, kde sa stretáva najviac ľudí z celého sveta. Spomínané služby sú veľkým prínosom a značne rozširujú funkcionalitu už beztak obľúbenej a mimoriadne úspešnej mikroblogovacej služby.

Zdroj: blip.fm, filesocial.com

Neprehliadnite: