Ešte mesiac na prihlásenie projektov do súťaže Cena ITAPA 2009

Tlačový servis  /  03. 09. 2009, 00:00

Cena ITAPA už po ôsmykrát pozýva do súťaže, ktorá je určená pre najúspešnejšie eGovernment projekty štátnej správy, regiónov, miestnych samospráv, ako aj dodávateľov informačných technológií. Projekty možno prihlasovať do 20. septembra 2009 na stránke www.itapa.sk.

„V tomto ročníku sme nadviazali spoluprácu s prestížnou európskou súťažou European eGovernment Awards. Chceme pomôcť kvalitným slovenským projektom bojovať o uznanie aj na európskej úrovni,“ avizuje programová riaditeľka medzinárodného kongresu ITAPA Lucia Mušková. Vyhodnotenie súťaže sa uskutoční 3. novembra počas slávnostného Galavečera ITAPA 2009.

Ôsmy ročník súťaže je významný rozšírením spolupráce za hranice Slovenska. „Európska komisia organizuje pravidelne súťaž European eGovernment Awards. Doteraz sa na nej zúčastnil len jediný projekt zo Slovenska. Je to škoda, pretože aj na Slovensku sa realizujú kvalitné projekty, a tak sme sa rozhodli pomôcť,“ uviedla Lucia Mušková. ITAPA preto tento rok ponúkne víťazným projektom pomoc a spoluprácu pri prihlasovaní do tejto medzinárodnej súťaže. „Atrakciou vyhlasovania výsledkov Cena ITAPA 2009 počas novembrového kongresu ITAPA bude zverejnenie shortlistu – zoznamu finalistov European eGovernment Awards, z ktorých víťaz bude vyhlásený len dva týždne po slovenskom finále na ministerskej konferencii vo švédskom Malmö. Naši víťazi tak budú môcť posúdiť, aká úroveň konkurencie ich čaká v nasledujúcom roku, kedy sa do európskej súťaže zapoja aj oni“, dodala Mušková.

Do súťaže Cena ITAPA 2009 je možné prihlásiť zrealizované projekty, ktoré uľahčujú občanom a podnikateľom styk s verejnou správou, a ktoré s využitím informačných a komunikačných technológií skvalitňujú činnosť úradov a inštitúcií. V predchádzajúcom ročníku boli ocenené projekty ako využívanie WLAN technológií v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach, MobilParking, Elektronizácia colného konania, Elektronické formuláre pre ročné zúčtovanie zdravotného poistenia, a ďalšie. Súťaží sa v troch kategóriách. V kategórii „Nové služby“ sa hodnotí predovšetkým to, akú novú službu projekt priniesol pre verejnosť, a ako táto služba uľahčí administratívne, či iné povinnosti občanom a podnikateľom. Kategória „Zlepšovanie procesov“ oceňuje tie projekty, ktoré výrazne zmodernizovali a zefektívnili procesy, skvalitnili činnosť inštitúcie alebo poskytovanie konkrétnej služby. V poslednej kategórii „Prípadová štúdia“ sa hodnotí originálnosť spracovania,  zrozumiteľnosť, prehľadnosť, vizuálna príťažlivosť a  samozrejme informačná hodnota dokumentu, ktorý popisuje spôsob riešenia konkrétneho projektu. Zmyslom prípadových štúdií je odovzdať skúsenosti všetkým, ktorí chcú zavádzať podobné projekty, aby sa tak vyhli opakovaniu chýb z minulosti.

Elektronický prihlasovací formulár do súťaže Cena ITAPA 2009 sa nachádza na stránke www.itapa.sk. Návrhy posudzuje komisia odborníkov z oblasti informatizácie, verejnej správy, akademickej sféry, komunikácie a žurnalistov. Súťaž organizuje Asociácia APEL v spolupráci s časopisom o znalostnej ekonomike a technológiách eFOCUS a Fakultou informatiky a informačných technológií STU v Bratislave.

Neprehliadnite: