Prvé zariadenia s Windows Mobile 6.5 prídu už v októbri

Martin Tomšík  /  02. 09. 2009, 22:53

Microsoft sa zo začiatku zameriaval iba na vývoj operačných systémov pre klasické počítače, notebooky. Prvé zariadenia so systémom Windows Mobile sa začali objavovať na prelome storočí. Vývoj postupne napredoval a dnes už očakávame operačný systém s číselným označením 6.5.

Ak ste vlastníkom niektorého telefónu, prípadne PDA so systémom 6.1, aktualizácie na verziu 6.5 sa môže dočkať iba časť zariadení, dostupný bude zrejme až neskôr po uvedení prvých telefónov. Samozrejme, výrobcovia upravia OS iba pre známejšie, teda drahšie zariadenia.

Windows Mobile okrem nového číselného označenia prináša aj hneď niekoľko noviek a zmien. Zariadenia budú viac podporovať pripojenie k internetu, pre plnohodnotné použitie telefónu je už mobilný internet nevyhnutnosťou. Užívateľské prostredie sa dočká veľmi výrazných zmien, podľa testerov vraj pozitívnych. Windows Marketplace, teda obchod s aplikáciami bude taktiež vynovený, pribudnú aplikácie pre Windows Mobile (WM) 6.5. 

Výrazné zlepšenie má priniesť aj upravený internetový prehliadač, aplikácia MyPhone bude slúžiť na synchronizovanie textu, poznámok, kontaktov, sms správ, nastavení a iných drobností.

Prvé zariadenia s OS Windows Mobile 6.5 budú na trh uvedené už 6. októbra tohto roka. Hoci prvé verzie bez obsiahnutia všetkých noviniek unikli na internet, finálne zostavy Microsoft nakoniec upravil. Medzi hlavných šíriteľov mobilného Windowsu patria Acer, HTC, LG, HP, Toshiba, Samsung, Sony Ericsson a Samsung. Nechýba ani podpora zo strany zahraničných mobilných operátorov, vyskytne sa v ponuke Deutsche Telekom, AT&T, Sprint, Verizon Wireless, Vodafone a Orange.

Na termín blížiaceho sa vydania WM 6.5 upozornil server tcmagazine.com.

Neprehliadnite: