Vedcom sa podarilo zostrojiť malé robotické ryby

Matúš Dudaš  /  28. 08. 2009, 00:00

Vedcom z inštitútu MIT (Massachusetts Institute of Technology) sa podarilo zostrojiť nové robotické ryby, ktoré budú pomáhať pri sledovaní znečistenia vody.

Nové modely sú veľké v rozpätí od 5 do 10 centimetrov a tvarom pripomínajú pstruha. Je to veľký skok od posledných modelov robotických rýb, ktoré svetu predstavili britskí vedci začiatkom roka. Tie mali tvar kaprov a merali bezmála 1,5 metra. Mechanizované pstruhy by mali pomôcť hlavne pri sledovaní podmorských potrubí či potopených lodí, no svoje miesto si nájdu aj ako kontrolóri pri odhaľovaní nebezpečných látok unikajúcich do vody.

 

 

Myšlienka robotických rýb síce nebola pre vedcov z inštitútu MIT nová, no predchádzajúce modely boli vždy veľké, komplikované a nákladné na výrobu, ako napr. ten od ich britských kolegov. Stávajúce modely sa pritom skladajú len z 10 dielov, vrátane pružného tela. Sú odolnejšie a vyžadujú len 2,5 až 5 W výkonu v závislosti na veľkosti. Zatiaľ sú napájané z externého zdroja pomocou káblikov, ale vedci do budúcna rátajú s použitím malej internej batérie.

 

 

Vedci po tomto úspechu rozhodne nesedia so založenými rukami a ďalej usilovne pracujú a vylepšujú stávajúci model. Ešte tento rok na jeseň majú v pláne predstaviť svetu vylepšenú verziu, ktorá bude schopná zložitejších pohybov, ako aj nové prototypy robotov v tvare mloka či Manta Raje.

Zdroj: web.mit.edu a tgdaily.com

Neprehliadnite: