Vojna proti BitTorrentu: Na rade je Mininova

Erik Gunda  /  27. 08. 2009, 08:27

Mininova.org prehrala civilný súd s holandskou anti-pirátskou organizáciou BREIN. Pod hrozbou 5-miliónovej pokuty musí odstrániť všetky torrenty odkazujúce na súbory chránené autorským právom.

Po tom, čo The Pirate Bay prehral súdne spory vo Švédsku a jeho servery boli odpojené, začína mať problémy ďalší obľúbený portál, Mininova. Dôvodom sú opäť autorské práva a zákony, ktoré majú bittorrentové servery porušovať. Do Mininovy sa „oprela“ holandská anti-pirátska organizácia BREIN. Tá zastupuje viacerých vlastníkov autorských práv na diela, ktoré sa prostredníctvom BitTorrentu nekontrolovateľne šíria internetom. 

Žalobca BREIN nežiadal od Mininovy zrušenie servera, respektíve portálu, ale Mininova by mala filtrovať všetky odkazy na BitTorrent-ové súbory, ktoré umožňujú stiahnutie licencovaných médií, softvéru či hier z internetu. Holandský súd požiadavke vyhovel. Pod hrozbou pokuty 1000 euro za jeden odkaz, do maximálnej výšky 5 miliónov euro, musí Mininova podľa rozkazu súdu do troch mesiacov odkazy prefiltrovať. 

Mininova sa na súde bránila tým, že nie je v silách jej operátorov také množstvo odkazov kontrolovať a filtrovať. Sudca túto námietku neakceptoval, keďže portál mininova.org má moderátorov, ktorí filtrujú odkazy napríklad na zavírené súbory. Podľa súdu stačí týchto moderátorov zamestnať tým, že budú odstraňovať odkazy na materiál chránený autorským právom. 

Zakladatelia portálu samozrejme nie sú s rozhodnutím súdu vôbec spokojní a zvažujú odvolanie proti rozsudku. Ako portál mininova dopadne, či sa ho majitelia pokúsia zlegalizovať alebo ho zrušia, sa budeme musieť nechať prekvapiť. Každopádne vás však budeme o ďalšom priebehu vojny proti BitTorrentom informovať.

Zdroj: Torrentfreak.com

Neprehliadnite: