V USA otvorili prvú kliniku pre boj s počítačovou závislosťou

Erik Gunda  /  26. 08. 2009, 20:37

V Spojených Štátoch Amerických otvorili prvú kliniku zameranú na boj proti závislosti od počítačových hier a internetu. Klinika reSTART sa nachádza len 21 kilometrov od sídla Microsoftu v Redmonde.

V roku 2005 bola otvorená vôbec prvá klinika na svete zameraná na boj proti internetovej a hernej závislosti. Bolo to v Číne. O rok neskôr otvorili podobnú kliniku Holanďania v Amsterdame. Teraz majú liečebňu pre ľudí, závislých od internetu a počítačových hier k dispozícii aj Američania. Klinika reSTART bola otvorená len 21 kilometrov od sídla Microsoftu, vo Fall City v štáte Washington.

Štyridsaťpäťdenný rehabilitačný program má pomôcť ľudom, ktorí sú závislí od hrania počítačových hier či od surfovania na internete. Klinika chce ich závislosť okrem starostlivosti tímu psychológov potlačiť napríklad tým, že im ponúkne rôzne zážitky a dobrodružstvá v reálnom svete. Závislí sa dostanú do kontaktu s okolitým svetom a spoznajú veľa možností, ktoré im skutočný svet ponúka. 

Keďže väčšinou najmä mladí ľudia trávi priveľa času pri počítači, stávajú sa psychicky nespôsobilí žiť v reálnom svete. Okrem toho majú zväčša aj fyzické ťažkosti spôsobené nedostatkom pohybu, ako napríklad obezitu. Rehabilitačný program na klinike reSTART im preto ukáže ako sa správne stravovať, vysvetlí im dôležitosť pohybu a naučí ich niekoľko dôležitých zásad a spôsobov ako sa dá žiť v reálnom svete a ako sa ho nebáť. 

45-dňový rehabilitačný program na klinike reSTART bude osobu závislú na internete či na počítačových hrách stáť pomerne dosť financií. Cena je stanovená na 14500 amerických dolárov. Za toľko peňazí by si napríklad hráč závislý od hry World of Warcraft mohol predplatiť prístup k serverom tejto online hry na viac ako 80 rokov. Jeho schopnosť pohybovať sa a prežiť v skutočnom svete by však po toľkých odohraných rokoch bola relatívne nízka.

Zdroj: ZDnet, Gamespot

Neprehliadnite: