Hackeri preferujú Firefox a Operu

Matúš Dudaš  /  26. 08. 2009, 09:09

Americká bezpečnostná firma Purewire zverejnila prieskum, podľa ktorého Firefox a Opera patria medzi najobľúbenejšie webové prehliadače používané hackermi. Jednak pre svoje útoky ako aj na obranu, aby sa sami nestali terčmi útokov.

Prieskum ukázal, že najobľúbenejším webovým prehliadačom medzi hackermi je Firefox od Mozilly s bezmála 50 percentným podielom, presnejšie so 46 percentami. To by nebolo až tak prekvapujúce ako to, že na druhom mieste sa umiestnila Opera s 26 percentami, keďže u bežných užívateľov nie je až taká obľúbená. Podľa štatistík ju používajú asi len 2 percentá užívateľov.

Poskromnejšie s umiestnením niekde na opačnom póle, narozdiel od bežných užívateľov medzi ktorými suverénne vedie, si počínal Internet Explorer od Microsoftu, ktorý u hackerov nezožal príliš veľký úspech. Niet divu, keďže tí si sú dobre vedomí exploitov, ktoré trápia tento najrozšírenejší webový prehliadač. 

Na obranu a pomyselnú stranu Internet Exploreru sa postavil Rik Ferguson, bezpečnostný technik spoločnosti Trend Micro, ktorý na margo druhého miesta Opery poznamenal, že je iróniou, keď hackeri používajú prehliadač s menším podielom na trhu, aby sa sami vyhli útokom. Zároveň aj dodal, aby si užívatelia výsledky nevysvetlili zle tým, že keď tieto prehliadače používajú hackeri, tak sú bezpečné. V skutočnosti nie sú bezpečnejšie ako IE od Microsoftu, majú len menší podiel na trhu, a tak nevzbudzujú takú pozornosť u tvorcov malvéru a iného škodlivého softvéru ako IE.

To potvrdzujú aj najnovšie správy z testovania zraniteľností spoločnosťou Secunia, ktorá si tentokrát zobrala na paškál Operu 9.x. Tej vytkla spolu 50 chýb a zraniteľností, z toho 68 percent zaradila do kategórie kritických.

Zdroj: v3.co.uk, itpro.co.uk 

Neprehliadnite: