IBM pomáha mestám na celom svete stať sa „inteligentnejšími“

Tlačový servis  /  23. 08. 2009, 00:00

Do roku 2050 bude 70% svetovej populácie žiť v mestách. Táto neskutočne rýchla urbanizácia je jednak symbolom nášho ekonomického a spoločenského pokroku, a jednak obrovským zaťažením infraštruktúry našej planéty.

Moderné mestá čelia rozličným výzvam v oblasti udržateľnosti nielen z hľadiska spotreby energie, ale aj z hľadiska dôležitých infraštruktúr, akými sú doprava, voda a komunikácie. Na to, aby mestá zvládli tieto náročné výzvy a občanom i podnikom poskytli udržateľnú prosperitu, musia sa mestá stať „inteligentnejšími” a investovať prostriedky do integrovaných, inteligentných a vzájomne prepojiteľných technológií pre transformovanie ich systémov s cieľom optimalizovať využívanie obmedzených zdrojov.

 

Spoločnosť IBM pomáha miestnym samosprávam vytvárať inteligentnejšie mestá s efektívnym využívaním všetkých vzájomne prepojených informácií, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, aby lepšie porozumeli a mohli riadiť svoje činnosti a optimálne využívať obmedzené zdroje.

 

 

Vďaka IBM je talianske „mesto na vode“ inteligentnejšie

Spoločnosť IBM spolupracuje s mestom Benátky na pilotnom projekte, v rámci ktorého sa využívajú mobilné telefóny na sprevádzanie turistov pri objavovaní menej známych častí mesta, na poskytovanie okamžitých informácií o historických pamiatkach a na predchádzanie „zápcham a tlačeniciam chodcov na chodníkoch“.

 

Prostredníctvom novej bezplatnej Wi-Fi siete, ktorá je dostupná v rámci mesta, si návštevníci Benátok s aktivovaným Wi-Fi pripojením v mobilných zariadeniach môžu stiahnuť aplikáciu s názvom TagMyLagoon.

 

Na vybraných miestach mesta umiestnila Asociácia turistických sprievodcov Benátok pasívne snímače, ktoré upozorňujú na zaujímavé lokality. Používateľom-návštevníkom stačí odfotiť si záber takýchto miest pomocou svojho mobilného telefónu a automaticky sa aktivuje systém, ktorý im poskytne súvisiace informácie a tipy.

 

TagMyLagoon je projekt, vďaka ktorému sa vízia spoločnosti IBM o inteligentnejšej planéte stáva skutočnosťou. Návštevníci môžu vstupovať do interakcií úplne novým spôsobom, a to prostredníctvom snímačov a zariadení, ktoré ich spájajú s ľuďmi, fyzickými miestami a informáciami pomocou internetu a Wi-Fi siete.

 

 

IBM pomáha mestu Plzeň v rámci vízie „inteligentné mesto“ 

Spoločnosť IBM sa bude podieľať na strategickom rozvoji informačného systému mesta Plzeň. Nový systém bude prínosom pre mesto, servisné organizácie mesta, mestské príspevkové organizácie a občanov Plzne.

 

Spoločnosť IBM a mesto Plzeň budú spolupracovať pri budovaní základov „inteligentného mesta“ s využitím špičkových informačných technológií, ktoré zlepšia efektivitu interných procesov mestského úradu a 170 000 občanom mesta Plzeň umožní jednoduchší prístup k informáciám a verejným službám. Nový informačný systém založený na softvéri SAP budú v rámci zmluvy implementovať a ďalej rozvíjať konzultanti IBM.

 

Prvá fáza projektu je implementáciou systému pre riadenie ľudských zdrojov, ktorý ponúkne podporu magistrátu mesta, jeho mestským obvodom a mestskej polícii. Projekt pomôže zvýšiť efektivitu v oblastiach personálnej administrácie a mzdových procesov, zlepšiť riadenie vzdelávacích a školiacich programov a zvýšiť bezpečnosť personálnych údajov.

 

 

IBM pomáha mestu Amsterdam rozbehnúť projekt „inteligentnejšieho využívania energie“

Spoločnosť IBM spolupracuje s viacerými partnermi v rámci pilotného projektu, ktorého cieľom je pomôcť mestu Amsterdam inteligentnejšie využívať energiu umožňuje spotrebiteľom robiť rozumnejšie rozhodnutia na základe dostupných informácií o spotrebe energie. Tento pilotný projekt je súčasťou iniciatívy „Inteligentné mesto Amsterdam“, v rámci ktorej občania, samospráva aj podniky spolupracujú na efektívnejšom využívaní energie, vody a mobility, aby vytvorili mesto s udržateľným rozvojom.


Do 500 domácností, ktoré sú zapojené do tohto pilotného projektu, budú nainštalované inteligentné merače spotreby elektriny a plynu. Pomocou pokročilého IBM softvéru je možné uskutočniť sofistikované analýzy rôznych spotrebných návykov, umožniť sledovanie využívania energie v reálnom čase a zistiť možnosti zníženia jej spotreby. Spoločnosť IBM tiež vytvorí spotrebiteľský portál, kde si účastníci projektu budú môcť skontrolovať, koľko energie odoberajú a čo je potrebné urobiť, aby sa spotreba energie znížila. Pokročilé IT aplikácie umožnia používateľom zapnúť alebo vypnúť určité spotrebiče pomocou svojho mobilného telefónu alebo cez internet prostredníctvom spotrebiteľského portálu.

 

Predpokladá sa, že pomocou meraní uskutočnených v rámci tohto pilotného projektu budú domácnosti schopné znížiť náklady na energie a tým dosiahnuť aj zníženie emisií CO2 najmenej o 14 percent.  

 

 

Rotterdam a IBM plánujú vybudovať prvé inteligentné mesto na delte

Mesto Rotterdam, ktoré je jedným z hlavných motorov holandskej ekonomiky a najväčším prístavom Európy, oznámilo spoluprácu so spoločnosťou IBM na návrhu a testovaní systému monitorovania a prognóz pre inteligentnejšie riadenie vodného hospodárstva a energií. Tento systém sa dá ľahko ovládať prostredníctvom intuitívneho riadiaceho panela a jeho úlohou je v reálnom čase zhromažďovať a analyzovať údaje o riekach, oceáne, počasí a ďalších parametroch, čím vytvorí vo svete prvé inteligentné mesto na delte.

 

Vďaka spolupráci so spoločnosťou IBM sa stane Rotterdam mestom, ktoré využíva prevádzkové informácie v reálnom čase na riadenie infraštruktúry a činností súvisiacich s vplyvmi klimatických zmien v dynamickom a komplexnom pôvodnom vodnom systéme. Informačný portál systému „Smart Delta“ umožní najvyšším autoritám a odborníkom rýchlejšie a efektívnejšie reagovať na hrozby záplav alebo sucha, problematiku bezpečnosti a dostupnosti, ako aj na zmeny vodného prostredia, ktoré by mohli mať negatívny dopad na život rýb ako aj na život ďalších živočíšnych a rastlinných druhov vyskytujúcich sa vo vode.

Neprehliadnite: