Playstation 3 dostane v Slim verzii novy Cell procesor

Erik Gunda  /  21. 08. 2009, 19:43

Sony sa pripravuje na ďalšie kolo boja o trh herných konzol. V tenkej verzii konzole Playstation 3, ktorá sa na americkom trhu objaví už 1. septembra, bude tikať vylepšená verzia procesoru Cell.

Divízia Sony Computer Entertainment America Inc. potvrdila plánované vydanie tenkej verzie Playstation-u 3 na 1. septembra 2009. Začiatkom školského roka sa vynovená konzola objaví na americkom trhu. V súvislosti s uvedením Slim verzie spoločnosť Sony potvrdila aj zlacňovanie pôvodného Playstation-u 3. Ceny poklesnú o 100 amerických dolárov pri oboch, 80GB aj 160GB, verziách. 

Playstation 3 Slim prináša niekoľko noviniek. Najzaujímavejšou z nich je uvedenie novej generácie procesoru Cell. Cell vyrábaný v spolupráci firiem IBM, Sony a Toshiba sa dočkal 45 nanometrového výrobného procesu. Menšia veľkosť tranzistorov a samotného čipu má zabezpečiť nižšiu spotrebu a nižšie vyžarovanie zbytkového tepla. Spotreba Slim verzie Playstation 3 klesne o 34%.

 

 

Práve tepelné vyžarovanie procesora robilo prvým generáciám konzol problémy. Najviac sa tento problém týkal Microsoftu a jeho X-box-u 360, ktorého procesor sa pôvodne vyrábal 90nm procesom, pričom dnes sa stále vyrába „teplejším“ 65nm výrobným procesom.

Okrem efektívnejšieho procesora Cell prináša tenká verzia Playstation 3 nový firmware verzie 3.0, ktorý obsahuje niekoľko noviniek. Prerobený je „Friend list“, vylepšený je online obchod „Playstation Store“, aktualizovaný je online systém ocenení hráčov. Bohužiaľ, negatívnou stránkou nového firmware-u je strata podpory Linuxu a strata podpory hier pre Playstation 2.

 

 



Grafické jadro RSX GPU od Nvidie z pôvodného Playstation 3 ostane používané aj v Slim verzii z dôvodu zachovania kompatibility hier. 

Už 1. septembra sa o 32% menšia konzola Sony Playstation 3 Slim začne objavovať v amerických obchodoch. Cena nebude prehnaná a ani nízka, 299 amerických dolárov bude stáť verzia s 120GB pevným diskom. 
 

Zdroj: Dailytech, Engagnet
Obrázky: Flickr

Neprehliadnite: