AMD získalo prvenstvo medzi samostatnými mobilnými grafikami

Erik Gunda  /  18. 08. 2009, 12:32

Spoločnosti Advanced Micro Devices (AMD) sa podarilo získať nadpolovičný podiel na trhu samostatných mobilných grafických kariet. Vo vyššej triede grafických kariet pre notebooky tak predbehli Nvidiu. Medzi integrovanými riešeniami však stále vedie Intel a AMD je na konci rebríčka.

Grafické karty ATI Mobility Radeon dosiahli na svojom trhu 53 percentný podiel. AMD za to vďačí najmä úspešným sériám Mobility Radeon-ov HD 4530 a 4670, ktoré sa rozmohli vo viac ako 200 modeloch notebookov. Medzi výrobcami, ktorí svoje notebooky Radeonmi osadzujú, nechýbajú popredné značky ako Sony, HP, Toshiba, Samsung, Asus, MSI, Acer, Dell či napríklad výrobca high-end strojov Alienware. 

Nárast podielu AMD na trhu samostatných mobilných grafických kariet má na svedomí aj zvyšujúci sa záujem zákazníkov o výkonnejšie riešenia v notebookoch. Faktom však ostáva, že väčšina notebookov sa stále predáva s nevýkonnými integrovanými čipmi. Celkovo najvyšší podiel na trhu mobilných grafík, až 51,2%, si tak stále udržiava Intel so svojimi čipmi Intel GMA Graphics. Nvidia dosahuje celkový podiel 29,2 percenta a AMD má v celkovom súčte skóre len 18,4 percenta. 

So zvyšujúcim sa záujmom o výkonnejšie grafické karty v notebookoch sa dá očakávať, že podiel AMD a Nvidie na tomto trhu bude rásť. Počet predaných notebookov s integrovanými riešeniami od Intelu pravdepodobne mierne poklesne, Intel sa však obávať nemusí. Väčšina notebookov sa bude aj naďalej predávať so zameraním na kancelárske aplikácie, kde Intel ponúka najobľúbenejšie a dostatočne výkonné čipy.

 

Zdroj: Earthtimes.org

Neprehliadnite: