Anglická Wikipédia hlási 3 milióny článkov, v slovenčine iba 103 tisíc

Martin Tomšík  /  18. 08. 2009, 12:36

Anglická verzia známej internetovej encyklopédie má už tri milióny článkov. Tento počet dosiahla Wikipédia pondelok v skorých ranných hodinách.

Článok v angličtine, ktorý má poradové číslo 3 000 000, je o nórskej herečke Beate Marie Eriksen. Samotná encyklopédia vznikla v roku 2001, takže dosiahnuť toto číslo jej trvalo 8 rokov.

Aj keď sa táto encyklopédia rozrastá o stále viac a viac článkov a vo vyhľadávačoch je pomerne na dobrom mieste, v poslednom čase zaznamenáva čoraz menej záujmu o články. Portál má od svojich začiatkov viac ako 10 miliónov registrovaných užívateľov a 17 miliónov stránok. Celkovo sa však na Wikipédii nachádza 13 miliónov článkov vo všetkých jazykoch spolu.

Pochopiteľne, anglická verzia má zo všetkých najviac článkov a je na prvom mieste. Druhú priečku obsadila nemčina, ktorá má približne 1 milión článkov, nasleduje francúzština s asi o 100 tisíc menej článkami. Štvrté miesto obsadila polština (600 tisíc), piate japončina (580 tisíc), ďalej taliančina (560 tis.), holandčina, portugalčina, španielčina a desiate miesto obsadila ruština.

Slovenská a česká verzia Wikipédie sú na nižších priečkach. Počet článkov v slovenčine je cez 103 tisíc, čeština má okolo 114 tisíc článkov. Esperanto, umelo vytvorený jazyk, dosahuje väčší počet článkov ako má slovenčina, je ich 108 tisíc. 

 

Zdroje: Wikipédia a mashable.com

Neprehliadnite: