Vydaný Gimp 2.7.0 zvyšuje podporu, zmenené užívateľské prostredie

Martin Tomšík  /  18. 08. 2009, 12:31

Nová verzia bezplatného grafického programu Gimp má viacero vylepšení. Nesie označenie 2.7.0 a ide skôr o medziverziu, ktorá prináša niektoré novinky z pripravovanej zostavy 2.8.0.

Vývojári označili verziu 2.7.0 skôr ako pomôcku pri prechode na finálny Gimp 2.8.0. Nová zostava prináša niekoľko noviniek a opráv, už štandardne sa zvyšovala stabilita. Bezplatný grafický program v nedávno vydanej najnovšej verzii však nie je označovaný ako stabilný, posledná odporúčaná verzia na používanie nesie číselné označenie 2.6.7.

Z poznámok k vydaniu sa môžeme dozvedieť, že pribudla napríklad podpora pre niektoré nové klávesové skratky, pridané boli aj niektoré vylepšenia v podobe pluginov. Zvýšená bola aj podpora formátov, aplikácia si poradí aj s JPEG2000 a 16bitovým RAW. Nechýba ani zlepšená práca s obrázkami, vylepšené bolo ich ukladanie a samotná práca s nimi.

Pre užívateľa je azda najviditeľnejšou novinkou upravenie užívateľského prostredia, výraznejšie zmeny sa očakávajú v ďalších verziách. Bezplatnú aplikáciu Gimp vo verzii 2.7.0 môžete sťahovať z download stránok vývojárov. 

 

 

Zdroj: gimp.org

Neprehliadnite: