Live OS na USB

Marek Molnár  /  05. 08. 2009, 12:50

Dnes si povieme ako postupovať, ak sa Vám zrazu nepodarí nabootovať Váš systém a vy nechcete prísť o svoje dáta. Ak zároveň nemáte možnosť použiť mechaniku, potrebujete alternatívne riešenie. Ukážeme si ako vytvoriť bootovacie USB z live verzie operačného systému.

Možno ste sa už stretli s prípadom, keď odmieta Vaše PC načítať operačný systém. Dokonca nie je ochotný nabehnúť korektne ani harddisk, napríklad je poškodený MBR (Master Boot Record).

Opisovaná situácia môže nastať z rôznych dôvodov (vírus, nekonzistencia dát vypnutím PC počas práce a podobne). Ak sa ocitnete v takejto situácii neprepadajte panike, ešte nie je nič stratené.

Existuje veľa live verzií operačných systémov alebo opravných skupín programov, ktoré sa dajú použiť na nabehnutie počítača aj bez HDD.

V prípade použitia niektorých z live distribúcií stačí vložiť cd do počítača a nabootovať z neho. Čo však v prípade, že je Vaša mechanika poškodená alebo máte netbook bez nej?  Dnes našťastie umožňuje bootovanie z USB takmer každé PC.

Ak bootovacia sekvencia neprebieha podľa očakávania, nezabudnite v Biose nastaviť bootovanie pre požadované periférne zariadenie.

Naším cieľom teda bude ukázať, že vytvorenie bootovacieho USB je otázkou niekoľkých sekúnd.

 

Krok 1

V prvom rade musíme naše USB naformátovať. Na tento účel môžeme použiť napríklad USB Disk Storage format (nezabudnite si dáta na kľúči pred formátovaním odložiť).

 

 

Vyberieme požadované zariadenie a naformátujeme na FAT32.

 

Krok 2

Ďalej potrebujeme program na vytvorenie zavádzacej stopy. Nám sa osvedčil program Grub4Dos.

 

V ňom si vyberieme záložku Disk a po stlačení tlačítka refresh si vyberieme náš kľúč. Tu si treba dať mimoriadny pozor, aby sme vybrali správne. Ako pomôcka môže slúžiť popis veľkosti v zátvorke. Zlý výber by mohol mať neblahé následky.

V časti Part list vyberieme Whole disk (MBR). Pre automatické vyplnenie komboboxu však musíme najprv stlačiť Refresh. Následne použijeme Install a po niekoľkých sekundách je hotovo.

Krok 3

 

Ďalším krokom je nakopírovanie súborov grdr a menu.lst na kľúč do rootu, čiže koreňového adresára

 

Krok 4 

Nakoniec nahráme niektorú z live distribúcií OS. Môžete skúsiť napríklad obľúbený Hiren's boot CD. Obsahuje obrovské množstvo diagnostických a opravných utilít a mini XP. Pred použitím sa uistite, že ste legálnym vlastníkom platených programov z balíčka.

Pre úplnosť prikladáme ich kompletný zoznam.

 

d3agl3

Neprehliadnite: