Internetový prehliadač si vo Windows 7 vyberiete sami

Erik Gunda  /  04. 08. 2009, 10:41

Microsoft pôvodne plánoval vydať pre európsky trh Windows 7 „E“, ktorý by v základnej inštalácii vôbec neobsahoval Internet Explorer 8. Namiesto toho však umiestni do inštalácie nového Windows obrazovku, kde si budete môcť zvoliť váš obľúbený internetový prehliadač.

V záujme vyhovieť požiadavkám Európskej Únie plánoval Microsoft na európskom trhu predstaviť verziu Windows 7 s prívlastkom „E“ ako Európa. Takáto verzia by neobsahovala internetový prehliadač Internet Explorer 8. Podľa konkurentov Microsoftu na trhu prehliadačov, aj podľa antimonopolných úradov EÚ, totiž Microsoft získava automatickou inštaláciou Internet Explorer-a vo svojich operačných systémoch vysoký podiel na trhu neoprávnene. 

Plán vydať európsku verziu Windows 7 však predstavitelia Microsoftu zamietli. Namiesto Windows 7 „E“ bude pri inštalácii nového operačného systému pre obyvateľov Európskej Únie k dispozícii on-line obrazovka, kde si budú môcť svoj obľúbený internetový prehliadač vybrať a nainštalovať. Obrazovka s voľbou zvaná „Ballot Screen“ (vo voľnom preklade hlasovacia obrazovka) vám ponúkne inštaláciu prehliadačov, ktoré majú momentálne dostatočné podiely na trhu. V súčasnosti túto podmienku spĺňajú Mozilla Firefox, Opera, Safari od Apple, Google Chrome a samozrejme Internet Explorer.

 

(Zdroj obrázku: Microsoft.com)


Inštalátor automaticky stiahne z internetu najnovšiu verziu internetového prehliadača, ktorý si zvolíte. Pravdepodobne v jazykovej mutácii v akej budete operačný systém inštalovať. „Ballot Screen“ sa má objaviť nie len v novom Windows 7, ale aj vo Windows Vista a XP, ktoré Microsoft pre európsky trh upraví. Microsoft si uvedomuje, že týmto krokom pravdepodobne stratí časť podielu na trhu prehliadačov, antimonopolné úrady Európskej Únie mu však inú možnosť nedávajú.

 

Zdroj: Dailytech.com

Neprehliadnite: