Firefox prekročil métu 1 miliardy stiahnutí

Matúš Dudaš  /  01. 08. 2009, 21:47

Obľúbený webový prehliadač od Mozilly včera prekročil magickú hranicu 1 miliardy stiahnutí.

Tesne pred prekonaním tejto hranice, správy z tábora Firefoxu hlásili enormne zvýšenú aktivitu sťahovaní. Nakoniec sa včera popoludní podarilo prelomiť túto magickú hranicu a Firefox tak môže oslavovať. Stiahnutia sa počítajú od vzniku Firefoxu, ktorý sa datuje do doby spred piatich rokov, presnejšie v novembri 2004, keď sa svetu predstavil ako Firefox 1.0. Od vtedy si pomaly ale isto kliesnil cestu na výslnie webových prehliadačov.

Pri tejto príležitosti spustí Mozilla v pondelok nový projekt onebillionplusyou.com. Bude to akési centrum informácii o tomto úspechu a miesto pre používateľov Firefoxu, kde si budú môcť nahrať fotky a prezentovať dobré meno Firefoxu po celom svete.

 

 

V minulom roku, iniciatíva Mozilly viedla k stanoveniu nového svetového rekordu v počte stiahnutí za 24 hodín. Po úspešnom pokuse, Firefox rady 3.0 dosiahol viac ako 8 miliónov stiahnutí. Svojmu menu neostal nič dlžný ani najmladší z rodiny, Firefox 3.5. Už po pár hodinách od uvoľnenia finálnej verzie si ho stiahlo viac ako milión užívateľov a siahal na rekord svojho staršieho brata. Bohužiaľ, ani po strhujúcom finiši sa mu to nepodarilo a rekord tak ostal neprekonaný.

Aktuálny počet stiahnutí všetkých verzií Firefoxu môžete aj naďalej sledovať na stránkach „FirefoxCounter" a „SpreadFirefox". Podľa výpočtov by ďalších 500 miliónov mal Firefox dosiahnuť „už" v najbližších 17 mesiacoch.

Aj keď počet stiahnutí v žiadnom prípade neodráža skutočný počet užívateľov, ktorý používajú Firefox, ukazuje to na vysoký dopyt užívateľov po „alternatívnych prehliadačoch". Svedčia o tom aj nedávne štatistiky, ktoré uvádzajú, že Firefox používa vyše 22 percent všetkých používateľov internetu, čo je o 4 percentá viac v porovnaní s minulým rokom. Do popredia sa tlačí aj Safari od Applu a priaznivcov si pomaly začína získavať aj nový prehliadač od Googlu, Google Chrome. Všetko to sa deje na úkor Internet Exploreru, aj keď „on" stále neohrozene kraľuje s vyše 65-percentným podielom na trhu.

Zdroj: mashable.com

Neprehliadnite: