Príliš veľa herných postáv sú bieli chlapi

Erik Gunda  /  31. 07. 2009, 00:00

Sociálny psychológ a profesor z Annebergskej univerzity komunikácie v Južnej Kalifornii, Dmitri Williams uskutočnil so svojim tímom zaujímavý výskum. Podľa jeho záverov sú postavy v počítačových hrách málo diverzifikované a až príliš veľa z nich sú bieli chlapi. Herné postavy tak nezodpovedajú skutočnému svetu.

Profesor Williams skúmal 150 najpredávanejších hier pre všetky herné platformy za posledný rok. Na mušku si vzal hry všetkých druhov pre všetky vekové kategórie. Samozrejme sa zameral len na také, kde má hráč možnosť „svoju“ postavu vidieť a postava je viditeľne človekom. 

Dospelí bieli muži sú umiestnení do úlohy hlavných postáv hier najčastejšie. Ženy sa v hlavných úlohách hier ocitli len v 10 percentách zo skúmanej vzorky, napriek tomu, že až 40% hráčov video hier sú zástupkyne nežného pohlavia. Deti a starší ľudia sa v hlavných úlohách nevyskytujú takmer vôbec.

 

(Ukážkový príklad rozloženia pohlavia, veku a rasy medzi hlavnými postavami - Multiplayerová "pecka" Left4Dead)



Afroameričania sú hlavnými hrdinami hier pomerne často. Percentuálne sú v hrách zastúpení približne v pomere, v akom sú aj v reálnom živote zastúpení medzi americkým obyvateľstvom. Najčastejšie sa vyskytujú v športových hrách.

Najhoršie dopadli podľa tohto prieskumu Hispánci. Iba menej ako tri percentá z postáv v hrách boli jasne identifikovateľní ako typickí obyvatelia latinskej Ameriky. Všetky takéto postavy sa objavovali len na pozadí, ani jedna z nich nebola hrateľná. V tomto prípade je paradoxom, že latinoamerecké deti hrajú hry viac ako deti biele. Podľa profesora Williamsa tak vzniká problém pri formovaní ich identity, keďže nemajú možnosť „hrať samých seba“.  

Profesor Williams nevyvodil z výsledkov štúdie žiadne závery. Konštatoval len, že charaktery v hrách nezodpovedajú skutočnému svetu. Prečo to tak je si netrúfol hádať. Odporučil však vývojárom, aby sa začali venovať aj menšinovým postavám. Podľa jeho názoru je to zameškaná marketingová príležitosť. 


Zdroj: TGdaily.com

Neprehliadnite: