Vďaka HP môžu IT riaditelia riadiť svoje oddelenia ako samostatné firmy

Tlačový servis  /  28. 07. 2009, 00:00

Spoločnosť HP predstavila nové riešenia v rámci svojho portfólia IT Financial Management (ITFM), ktoré pomôže IT riaditeľom získať finančnú transparentnosť a podnikať praktické kroky v oblastiach, v ktorých môžu optimalizovať náklady.

Riešenie HP Financial Planning and Analysis (FP&A) umožňuje IT riaditeľom (CIO) riadiť IT oddelenie ako samostatnú firmu a dokazovať obchodnú hodnotu IT služieb. Kombináciou softvéru a služieb zaisťuje toto riešenie lepší prehľad riadenia, preukázateľnosť a predvídateľnosť finančnej stránky IT oddelenia.

HP FP&A je prvý produkt v rámci portfólia HP ITFM, ktorý má pomôcť IT organizáciám prostredníctvom analytických nástrojov zlepšiť rozhodovanie, pracovať účinnejšie a lepšie zladiť činnosť IT oddelenia so zvyškom firmy. Transformuje IT oddelenie na výkonovo založenú organizáciu, ktorej výsledky sú hodnotené podľa objektívnych meradiel.

Takmer polovici respondentov nedávneho prieskumu(1) medzi 200 šéfmi IT oddelení po celom svete chýba investičná dôslednosť. Nepoužívajú žiadnu formu riadenia portfólia, ktorá by pomohla zladiť rozhodovanie o investíciách do IT s obchodnými prioritami. Navyše, aj keď 66 % šéfov IT uviedlo, že transparentnosť výdajov za IT je pre zodpovedných predstaviteľov ich firiem „veľmi dôležitá,“ len 44 % ich môže preukázať, že ich investori sú „veľmi spokojní“ s transparentnosťou výdajov ich organizácií.

„HP nám pomáha skvalitniť prevádzkové a strategické rozhodovanie identifikáciou spôsobov, ako generovať väčšiu hodnotu pre našu firmu a likvidovať neefektívnosť,“ povedal Allan Hackney, riaditeľ informačných technológií v spoločnosti John Hancock Financial Services. „Keď transparentne a pragmaticky riadime naše IT oddelenie ako samostatnú firmu, darí sa nám získavať interný kapitál pre investície omnoho lepšie.“

Lepšie finančné riadenie a transparentnosť

Softvér HP FP&A spája finančné plánovanie a analýzu s modelom finančných dát. Konsoliduje finančné informácie zo systémov na správu projektov, majetku a konfigurácií aj z aplikácie pre plánovanie podnikových prostriedkov (ERP). Takéto poňatie poskytuje prehľad o všetkých nákladoch na firemné služby. Vďaka tomuto prehľadu potom môžu riaditelia IT oddelení podnikať kroky k obmedzeniu rozdielov medzi plánovanými a skutočnými výdajmi, optimalizáciou nedostatočne využívaného majetku a presnej alokácii nákladov na užívateľa jednotlivých IT služieb.

Tento softvér automatizuje proces konsolidácie finančných informácií naprieč pracovnými a technologickými prostriedkami pre lepšiu finančnú analýzu. HP FP&A sa dá používať ako samostatná aplikácia alebo v kombinácii s ďalšími aplikáciami, napr. HP Project Portfolio Management Center, HP Asset Manager či HP Configuration Management System.

Spoločnosť HP zároveň ohlásila uvedenie zdokonalenej verzie aplikácie HP Project Portfolio Management (PPM) Center 8.0 s vylepšenými funkciami pre správu financií a prostriedkov. Tá pomôže zákazníkom efektívnejšie spravovať IT projekty a prostriedky.

Všetky tieto produkty HP zvyšujú rýchlosť, účinnosť a presnosť procesov finančného riadenia IT a pomáhajú lepšie zladiť aktivity a náklady na IT oddelenie s podnikovými službami.

HP navyše ponúka poradenské služby k integrácii dát z rôznych zdrojov a zisk lepšieho obchodného prehľadu.

Nové služby a postupy pomáhajú riadiť IT oddelenie ako samostatnú firmu

HP poskytuje komplexné služby pre finančné riadenie IT oddelenia, ktoré spájajú mnohoročné skúsenosti v oblasti business intelligence a správy služieb s odbornosťou pre implementáciu softvérových produktov HP. Medzi tieto služby patria:

  • Strategické a poradenské služby – pomáhajú syntetizovať organizačné požiadavky a medzery v dátach, procesoch a technológiách za účelom vývoja podrobných plánov implementácie.

  • Implementačné služby – pomáhajú zákazníkom získať nové obchodné prehľady pre strategické rozhodovanie. Služby business intelligence pomáhajú zákazníkom predpovedať rozpočtové potreby, kvantifikovať hodnotu IT služieb, ktoré poskytujú firme, zvýšiť finančnú efektivitu IT oddelenia a lepšie zladiť prostriedky vynakladané na IT zázemie s potrebami firmy.

  • Služby procesného poradenstva a implementácie riešenia – pomáhajú zákazníkom rýchlejšie dosiahnuť lepšie obchodné výsledky rýchlym nasadením riešení HP ITFM a HP PPM. Tieto služby sú založené na špičkovom modeli HP Service Management Reference.

  • Doporučené postupy pre systémy správy konfigurácií – pomáhajú urýchliť nasadenie a poskytujú špecializované modely, ktorých pomocou môžu zákazníci automaticky vyhľadať všetky informačné technológie, ktoré majú, a previazať ich s cenou poskytovaných služieb.

Portfólio HP IT Financial Management umožňuje zákazníkom:

  • Odstrániť neefektívne výdaje na IT prevádzku pomocou nástrojov na finančnú analýzu, správu projektového portfólia a správu majetku.

  • Získať transparentný prehľad o nákladoch na základe skutočného využitia pracovných aj nepracovných zdrojov v IT, hardvéru a softvéru.

  • Implementovať doporučené postupy správy životného cyklu investícií, účtovania, realizácie IT, obmedzovania odpadu, optimalizácie softvérových licencií a zaistenia zhody.

  • Prijímať lepšie investičné rozhodnutia a definovať dohody o úrovni služby, ktoré presne zohľadnia náklady, hodnotu i kvalitu a zladia aktivity a náklady na IT oddelenia s podnikovými službami.

„Aplikácie HP IT Financial Management nám pomáhajú presadzovať finančnú zodpovednosť našej technologickej organizácie,“ povedal Jeffrey Johnson, zástupca riaditeľa informačných technológií a viceprezident prevádzky a infraštruktúry v spoločnosti Constellation Energy, baltimorského dodávateľa energetických produktov. „Porovnávali sme naše výdaje na IT vo vzťahu k našim prevádzkovým výdajom a sú podstatne nižšie než výdaje našich konkurentov. Naše jednotkové náklady – na desktop, na server a na gigabajt úložnej kapacity – klesli o 14 %.“

So softvérovými produktmi a uznávanou poradenskou odbornosťou HP v oblasti business intelligence, správy služieb a implementácie IT služieb môžu zákazníci dosiahnuť úspešné finančné riadenie IT oddelenia,“ povedal Peter Vajda, riaditeľ divízie HP Software and Solutions na Slovensku. „Jednoducho povedané, pomáhame IT riaditeľom spravovať IT biznis rovnako prísne ako akúkoľvek inú oblasť podnikania.“

Neprehliadnite: