1Ghz mobilný procesor bude čoskoro hotový

Erik Gunda  /  28. 07. 2009, 10:28

Samsung Electronics v spolupráci so spoločnosťou Intrinsity začnú už čoskoro vyrábať 45 nanometrový gigaretzový mobilný procesor.

Novinka z dielne Samsung Electronics a Intrinsity pravdepodobne zaberie vysoký podiel na trhu procesorov s nízkou spotrebou pre mobilné zariadenia. Nový procesor na báze architektúry ARM Cortex-A8 bude taktovaný na 1Ghz a bude zvládať spracovávať dve vlákna naraz. Disponovať bude 32KB dátovej a inštrukčnej vyrovnávacej pamäte. Jadro nesie kódové označenie Hummingbird, čo v preklade znamená Kolibrík. Tento čip je takzvaným SoC (system-on-chip vo voľnom preklade „všetko v jednom čipe“) riešením. Znamená to, že dokáže spracovávať nie len bežné výpočty ako procesory, ktoré poznáme z počítačov. Stará sa napríklad aj o spracovanie grafiky či komunikáciu s úložným zariadením a prídavnými čipmi ako WiFi či Bluetoothom.

Aktuálne najrýchlejší 600Mhz procesor na architektúre ARM Cortex A8 od Samsungu je používaný v množstve mobilných zariadení. Najvýznamnejším odberateľom tohto čipu je spoločnosť Apple, ktorá ho nasadila do nových iPhone-ov 3GS. Svojej pozície na trhu sa vďaka nemu začal obávať Intel, ktorého pripravovaný čip Moorestown bude mať nižšiu šancu presadiť sa a zabrať tak kus trhu s mobilnými procesormi.

 

(Obrázok z TGdaily.com )

 

Podľa šéfa Intrinsity Boba Russo-a sú čipy Hummingbird nie len najrýchlejšie spomedzi Cortex-A8 procesorov, ale majú aj najnižšiu spotrebu a produkujú najmenej „odpadového“ tepla spomedzi všetkých procesorov pre vysoko výkonné mobilné zariadenia na trhu. Majitelia mobilných zariadení požadujú od svojich „hračiek“ hladké prehrávanie videa, rýchlejšie vykresľovanie grafiky a dlhšiu výdrž batérie. Znamená to vyššie takty, vyšší výkon a nižšiu spotrebu procesora. Splniť tieto „konfliktné“ požiadavky je pre inžinierov náročná úloha a vývoj takéhoto čipu zaberá množstvo času. Vývojárom Samsungu a Intrinsity sa však túto úlohu darí plniť na jedničku a ich najnovší 1Ghz kúsok bude dostupný pravdepodobne už o štyri mesiace.

Zdroj: TGdaily.com

Neprehliadnite: