Terabajtový 2.5 palcový pevný disk je na svete

Erik Gunda  /  28. 07. 2009, 10:25

Spoločnosť Western Digital predstavila dvojicu nových dva a pol palcových pevných diskov. Zatiaľ čo menší z nich dosahuje kapacitu úctyhodných 750GB, jeho väčší brat sa stal najväčším harddiskom mobilného formátu na trhu. Má kapacitu až jeden terabajt.

Kapacitu 1TB sa Western Digital podarilo pri novej sérii Scorpio Blue dosiahnuť hustotou zápisu až 333GB na jednu platňu. WD si predstavuje využitie takýchto diskov napríklad v barebone počítačoch, v externých diskových šuflíkoch a samozrejme v notebookoch. Ak by ste chceli kapacitu vášho notebooku však pomocou 1TB Scorpio Blue disku zvýšiť, môžete mať problém. 

Nové 2,5 palcové pevné disky Scorpio Blue majú hrúbku 12,5 milimetra. Staršie typy mobilných diskov majú hrúbku zväčša 9,5 milimetra. To znamená, že vo vašom notebooku sa nemusí nachádzať pre 1TB pevný disk dostatok priestoru. 

Najväčšie mobilné pevné disky sú podľa vyjadrení Western Digital v niektorých krajinách už k dispozícii. 1TB verzia má cenu 299,99 amerických dolárov. 750GB verzia prichádza v cene 199,99 dolárov. V cene podľa online obchodu WD je zahrnutý externý USB šuflík My Passport Essential SE USB Drive. Cena samostatného disku môže byť najmä pre výrobcov notebookov nižšia. Na oba disky poskytuje výrobca trojročnú záruku. 

Zdroj: Western Digital

 

Neprehliadnite: