Uspeje Európska Únia v boji proti Google?

Erik Gunda  /  22. 07. 2009, 09:38

Začiatkom júla sa americké protimonopolné úrady začali zaujímať o službu Google Books. A zdá sa, že nielen oni. V najbližšej dobe bude musieť Google čeliť vyšetrovaniu aj zo strany Európskej Únie. Prvé zasadnutie európskych orgánov je naplánované na 7. september tohto roku.

Služba Google Books sa začala pripravovať už v roku 2004. Momentálne funguje, pravdepodobne kvôli súdnym sporom, stále iba v Beta verzii. V elektronickej podobe má spoločnosť Google k dispozícii už milióny kníh. Pri väčšine z nich je k dispozícii iba náhľad a odkazy, kde sa dá daná kniha kúpiť. Myšlienkou Google Books je však knihy predávať priamo. 

Problémy so službou postretli Google skoro po jej vzniku. Dôvodom boli najmä autorské práva. Predstaviteľom Googlu sa však podarilo dohodnúť s väčšinou autorov a vydavateľstiev na istej forme finančného vyrovnania, respektíve odmien za uverejnenie ich diela. Každý autor, ktorý nájde svoju knihu v Google Books má možnosť dohodnúť si s gigantom podiel na zisku.



Najnovšie sa americkým a už aj európskym úradom prestáva páčiť vznikajúce monopolné postavenie služby Googlu Books. Úrady tvrdia, že Google spustením služby získal na trhu s elektronickými knihami nadvládu. Pre konkurentov služby vraj už nebude jednoduché sa presadiť. O svoje postavenie sa začínajú obávať aj knižnice. Tie tvrdia, že prinízka cena za získanie knihy z Google Books ich môže zničiť.  

Američania svoje protimonopolné konanie už začali. Právnici Googlu sa výsledku sporu údajne neobávajú. Čoskoro sa dozvieme, či bude európska legislatíva úspešnejšia. 

Zdroj: Tgdaily.com

Neprehliadnite: