Laserová loď? Realita možno už o rok.

Erik Gunda  /  22. 07. 2009, 00:00

Americká armáda pripravuje skúšky lasera v úlohe zbrane. Pôvodné plány osadiť výkonným laserom Boeing 747 sa zmenili, prvé skúšky prebehnú na mori.

Autori science-fiction použili výkonný laser ako zbraň už v nie jednej knihe či filme. Predstava prepaľovania nepriateľských jednotiek laserovým lúčom sa zapáčila aj americkej armáde. Prvé skúšky laserovej lode so silou žiarenia na úrovni niekoľkých desiatok kilowattov by sa mali uskutočniť už o 12 až 18 mesiacov.  

Tender v hodnote 98 miliónov dolárov vyhrala spoločnosť Northrop Grumman, ktorej sa podarilo vyvinúť laser s výkonom 105 kilowattov. Takýto výkon podalo zariadenie v laboratórnych podmienkach. Otázkou, ktorú musia odhaliť testy na oceáne je, ako sa bude lúč správať nad hladinou mora. Tá je totiž plná výparov s vysokým obsahom soli. Lúč pravdepodobne v takomto prostredí zoslabne, avšak na citeľné poškodenie nepriateľskej lode je potrebný omnoho nižší výkon, aký dokáže zariadenie od Northrop Grumman potencionálne vyvinúť.

 

(obrázok z: Defensetech.org)



Systém laserovej zbrane môže slúžiť na dva účely. Lúč s nižším výkonom poslúži na zastrašenie a odradenie nepriateľa na veľkú vzdialenosť. Ak nebude výstraha účinná, použije sa lúč s plným výkonom. Ten nebude mať problém prepáliť plášť pancierového plavidla a poškodiť, respektíve úplne zničiť jeho motory či zbraňové, komunikačné a navigačné systémy. Taktiež bude možné použiť výkonný laser ako defenzívny systém na likvidáciu približujúcich sa balistických rakiet.

Zdroj: Defensetech.org a Dailytech.com

Neprehliadnite: