Nevidiaci a internet – 2 časť

Boženka Gogoľáková  /  20. 07. 2009, 09:04

V druhej časti článku o nevidiacich a internete si povieme pár slov o kódoch v obrázkoch (CAPTCHA), komunikačných programoch, internetovom bankovníctve. Niekoľkými vetami sa dotkneme aj počítačových hier, knižníc a spomenieme aj voľne šíriteľný odčítavač obrazovky NVDA.

V minulej časti článku sme zmapovali najfrekventovanejšie odčítavače, prehliadače a naznačili sme zopár črtajúcich sa problémov s flashovými stránkami. Skončili sme pri roku 2005.

 

Približne v polovici tohto desaťročia sa začalo mohutnejšie rozširovať internetové pripojenie do viacerých domácností. Už to nebola len výsada študentov a mladých ľudí. Do miest tak prišlo ADSL pripojenie ako nástupca Dial up. Mnohé menšie dedinky sa pripájali na Wifi siete. Čím ďalej, tým viac nevidiacich ľudí malo pripojenie neobmedzené, či už káblové alebo bezdrôtové. Začal sa tak nový fenomén komunikácie a to chat. Miestnosti pre chat boli v tom čase z prehliadača neprístupné. Jedným z hlavných problémov bol rýchle sa obnovujúci obsah na stránkach a odčítavače sa cez tento nedostatok dosť ťažko prehrýzali.

Alternatívnu možnosť ponúkla aplikácia Friedom chat, ktorý vyzval na zadanie prezývky a hesla. Tí, ktorí vedeli po anglicky si mohli svoje jazykové znalosti precvičovať denne. Aplikácia bola programovaná priamo pre nevidiacich, preto nebola zložitá na ovládanie. Jedno pole na písanie správy, druhé pole, kde sa správy mohli čítať. Existovali tu funkcie, ktoré dnes všetci poznáme, ako zmena prezývky, administrátori mohli nevhodne sa správajúcich ľudí z miestnosti vyhodiť, existovali tiež súkromné správy, či pozvánky do jednotlivých miestností, ktoré sa dali zamknúť. No vývoj tohto softwaru bol na čas zastavený a po príchode novšej verzie už nemal rovnaký úspech.

 

Miranda IM

Pre českých a slovenských používateľov bola atraktívnejšia Miranda. Mnohí tohoto malého klienta poznajú. Dodnes je Miranda jeden z najpoužívanejších komunikačných programov. Nakoľko podporuje viac protokolov, možno tak cez neho komunikovať na ICQ, Skype, IRC, Jabber, Yahoo, MSN atď. Takýmto spôsobom sa informácie poskytujú užívateľom veľmi rýchlo a komunikácia sa tak stáva flexibilnejšou.

Ovládanie v prostredí programu nevidiacim vyhovuje. Na hlavnej obrazovke sa nachádzajú dve základné polia, v ktorých sa zobrazuje zapísaný aj vpisovaný text. Táto jednoduchosť je nápomocná v každom softvéri. Dnes sa až príliš rozmáha vzhľad.

Veľké programy ako ICQ, či Skype majú grafické prostredie, ktoré je odčítavačmi ozvučené len v situáciách, ak sa doprogramujú skripty. Tie však nie sú kompatibilné s každou novšou verziou.

Miranda tak skĺbila praktickosť s jednoduchosťou. Uľavilo sa programátorom, ktorí tak nemusia pre každú ďalšiu verziu vytvárať nové skripty.

 

Firefox

Od roku 2006 je pre užívateľov Jawsu dostupný aj tento prehliadač. Vznikol však problém pri prehliadaní samotných stránok. Ako v Internet Exploreri, tak aj vo Firefoxe sa stránky zobrazovali inak. Zmena nastala po doprogramovaní skriptov.

Užívatelia Winmonitoru možnosť používať Firefox dlho nemali. Tá prišla až nedávno s novou vývojovou verziou Winmonitoru 2.0. Podporovaný je i Firefox a aj novo prichádzajúci systém Windows Seven.

 

NVDA

V roku 2007 sa medzi nevidiacimi začal šíriť voľne dostupný odčítavač obrazovky NVDA. Vývojári spôsobili priam revolúciu. V minulosti nebolo mysliteľné, aby sa tak rozsiahly software dal spustiť z USB kľúča.

NVDA má v sebe vstavaný hlas, ktorý aplikáciu ozvučí na každom počítači, využívajúci minimálne prostredie Windows 2000 a vyšší. Podpora pre staršie systémy plánovaná nebola.

Odčítavač NVDA dokázal ozvučiť 90 percent aplikácií. Na internete však podporoval len Mozillu Firefox. To sa im podľa môjho názoru stalo tak trošku osudné, práve pre predošlú expanziu Internet Exploreru. Nevidiaci boli naň zvyknutí a len ťažko sa im privykalo na Mozillu. Pre zdravého človeka táto zmena azda nie je až taká veľká, no nevidiaci sa museli naučiť trošku iné ovládanie. NVDA aj Jaws ponúkali vlastné skratky, vlastné skripty.

V roku 2009 tvorcovia NVDA vypočuli prosby používateľov Internet Exploreru a sprístupnili jeho ovládanie vo verziách 6, 7 aj 8.

No neustále sa opravujú chyby, pretože každý z týchto prehliadačov je iný. Dlho tvorcovia NVDA argumentovali uzavretým kódom programov od Microsoftu. Aj tento moment posunul odčítavač na ceste dopredu.

Možno si teraz kladiete otázku, veď neexistujú len dva prehliadače. Iste, ale ani Opera, ani Safari a ani Google Chrome nie sú ovládateľné s doteraz dostupnými odčítavačmi obrazovky. Na tomto mieste vidíme, aké zložité je implementovať ozvučenie do každej aplikácie.

 

Kódy v obrázkoch (CAPTCHA)

Jedným z najväčších problémov pri surfovaní na internete sú kódy v obrázkoch. Práve cez Mozillu a NVDA prišlo revolučné riešenie. Voľne šíriteľný program Webvisum za pomoci uvedených softvérov dokáže kód z obrázku prečítať, následne odoslať na externý server na analýzu a vrátiť ho do Firefoxu ako rozpoznaný. Nakopíruje sa do schránky Windows a je tak možné ho vložiť zo schránky do príslušného poľa pre zadávanie kódu. Jediné obmedzenie, ktoré tento software má, je limit rozpoznaných obrázkov na jeden deň. Možno tak rozpoznať desať kódov. Pre Internet Explorer takéto vylepšenie neexistuje.

 

Audiocaptcha

Mnohé väčšie servery zaviedli tzv. audiocaptchu, kód, ktorý je čítaný hlasom. Napríklad túto službu možno nájsť na Google, či Sezname. Nevidiaci si danú ukážku prehrá a čísla a písmená z nahrávky opíše.

Novodobým trendom v tejto sfére je možnosť si audiocaptchu stiahnuť ako mp3 súbor priamo do počítača a vypočuť si ho. Nie vždy sa totiž daný kód prehrá. Je oveľa väčšia šanca, že tento kód na audioprehrávačoch u užívateľa hrať bude.

Tvorcom webu odporúčam stránky captcha-api.seznam.cz

Obsahujú zdrojové kódy pre vývojárov, s možnosťou pridať na vlastné stránky audiocaptchu.

 

Knihy a knižnice

Už v predošlom diely sme sa zmienili o novinách, časopisoch, či knihách. Novodobé technológie priniesli pokrok aj v tejto oblasti. Levočská knižnica pre nevidiacich uverejňuje svoje audio knihy na webových stránkach.

Musíte dokumentami preukázať, že nevidíte a je vám pridelený prístup ku týmto súborom. V súlade s autorským zákonom sú tieto súbory chránené cez technológiu DRM10. Knihy sú vo Wma formáte a každému nevidiacemu je tak pre Windows media player pridelená špeciálna licencia. Možno ich prehrávať online, alebo si ich stiahnuť do počítača a počúvať ich bez nutnosti pripojenia. Licencia sa vzťahuje len na jeden počítač a má platnosť jedného roka. Po roku si môžete požiadať o nové pridelenie licencie.

Knihy sa k nevidiacim distribuujú aj iným spôsobom, ale spomenuli sme len tie, ktoré sa dajú počúvať a sťahovať z internetu.

Podobnú funkciu ponúka aj pražská knižnica pre nevidiacich.

Po podpísaní prehlásenia o autorských právach a preukázaní zrakového postihnutia, dostanete prístup (meno a heslo) a môžete si rovnako dáta sťahovať alebo počúvať online. Knihy sú vo formáte mp3 bez ochrany. Je však vhodné upozorniť, že podpisom dokumentov sa zaväzujete nešíriť autorsky chránený obsah. Podľa IP adries sa dá dohľadať užívateľ, ktorý by knihy sťahované z tejto knižnice distribuoval na čierno.

 

Internetové bankovníctvo

Sprístupnenie bankových účtov cez internet pomáha azda každému. Šetríme hlavne čas. Ak má nevidiaci užívateľ využiť bankových služieb, podstatné sú tieto faktory:

  • Prístupná webová stránka
  • Čitateľnosť všetkých prvkov z klávesnice
  • Žiadne kódy v obrázkoch

Mnohé internetové stránky bánk sú dostupné a prostredie systému je plne ovládateľné. Pri transakciách je vyžadovaný potvrdzujúci kód. Mnohé banky túto informáciu posielajú pomocou SMS správy a tú si už nevidiaci prečítať môže za pomoci ozvučeného mobilného telefónu. Limitujúci je čas, v ktorom sa táto operácia musí vykonať.

Tieto fakty sú každému známe. Nevidiacim sa uľahčila práca s vlastným kontom. Nemusíme sa spoliehať na ďaľšiu osobu a dôverné informácie môžeme spravovať samostatne.

 

Vylepšenia a užitočné stránky

V niektorých spomínaných oblastiach nastal želaný posun. Zlepšila sa prístupnosť chatovacích miestností, napríklad známy server pokec.sk má celkom prijateľné rozhranie na písanie chatov. Ich služby sa dajú používať bez pomoci zraku.

Ďalšia stránka tvorená priamo pre nevidiacich je www.idos.cz/blind. Na nej sa dajú nájsť autobusové aj vlakové spoje ako českých aj slovenských prepravcov v prehľadnejšom rozhraní.

Mnohé webovské stránky majú implementovanú aj tzv. textovú verziu, ktorá je vhodná pre nevidiacich používateľov, pretože tak minimalizuje grafické rozhranie. Táto skutočnosť je veľmi chvályhodná a je možné si ju pozrieť napríklad na stránkach www.zive.sk.

Užitočné sú aj tzv. klávesové skratky, ak ich web ponúka, zrýchlia tak prácu na stránke. Tie sa nachádzajú napríklad na serveri www.sme.sk.

 

Hry

Rovnako sa sprístupnil hoc len v minimálnej miere aj herný systém. Existujú tzv. sieťové hry. Dnes máme prístupné dve hry.

Prvou sieťovou hrou je hra Prší, klasická kartová hra, ktorú slovenský používatelia poznajú pod názvom Faraon. Proti sebe hrajú dvaja hráči pripojení cez externý virtuálny server. Musia mať spustenú tú istú hru. Ďalej sa už riadia pokynmi z programu. Hráči sa striedajú ako v klasickej hre, možnosťou pri ťahoch je i písanie krátkych správ.

Druhou hrou je Človeče nehnevaj sa. Pracuje na rovnakom systéme ako hra Prší. Taktiež hrajú proti sebe dvaja hráči. Hra sa pridŕža pravidiel klasického Človeče.

Nevýhodou oboch hier sú vznikajúce problémy pri súkromných IP adresách. Nie je tak možné sa k druhej strane pripojiť. Hra Prší súkromné (neverejné) ip adresy vôbec nepodporuje. Hrať ju môžu teda len užívatelia s verejnenými IP adresami. Pri hre človeče musí mať aspoň jeden z užívateľov verejnú IP adresu.

Existujú však aj tzv. Online hry, do ktorých sa tiež dá zapojiť, ak nemajú príliš rozvinuté grafické rozhranie. Napríklad veľmi známa hra Travian, či Divoké kmene.

 

Médiá

Nevidiaci sú veľmi naviazaní na počúvanie rozhlasu a tak je len logické, že sme hľadali aplikácie, v ktorých by sa dali počúvať rádiá, či televízie. Príjemným kompromisom je program Screamer-radio, ktorý združuje veľký počet internetových rádií. Nakoľko program umožňuje pridávanie vlastných staníc do obľúbených, mnoho nadšencov si tento software upravuje tak, aby bolo čo najviac rádií funkčných.

Výborná stránka s množstvom slovenských a českých rádií je Tapin.uvadi.cz

 

Internet a mobilné telefóny 

Na trhu je už pár rokov dostupných niekoľko programov, ktoré ozvučujú mobilné telefóny. Dnes sa dá povedať, že aj nevidiaci si môže, i keď s problémami, čítať web aj na mobiloch. No bude ešte musieť prejsť veľa času, aby sme mali taký komfort, ako nám ponúka počítač. Softvér sa dokáže popasovať s webovými stránkami, ale opäť narážame na základný problém zložitosti a prepracovanosti webu. Jednoduchšie informácie je možné si zobraziť, no až ďalší vývoj ukáže do akej miery sme schopný sa v tomto sektore priblížiť plnému využitiu.

 

Záver

Je mnoho oblastí, kde sa internet dá využiť. Veľká miera dostupnosti stránok leží na ich tvorcoch. Kým budú mať stránky pri tlačidlách, odkazoch, poliach zoznamoch popisy, weby nebudú príliš zložité, je veľká šanca prístupnosti. Nikdy neviete, kto prichádza na vaše stránky a s akými problémami sa tak môže stretnúť. Menej je niekedy viac. Tí, ktorých to zaujíma odporúčam stránky blindfriendly.cz, kde nájdete viacej informácií ako písať web.

Pokúsili sme sa v týchto dvoch pokračovaniach zhrnúť najpoužívanejšie oblasti internetu, no mohol vzniknúť dojem určitého časového posunu. Pre verejnosť tu napríklad Firefox, či Internet Explorer boli oveľa skôr. No nevidiaci používatelia prechádzajú na softvérové riešenia s určitým časovým posunom.

 

Božena Gogoľáková

Neprehliadnite: