Novinky z kuchyne Google 2

Martin Šajna  /  22. 07. 2009, 16:57

V tomto článku si povieme niečo o laboratóriach v aplikáciach od Google, chystaných aktualizáciach pre Android, väčšej prílohe v Google mail a novom komprimačnom algoritme pre prehliadač Chrome. Čítajte ďalej.

Laboratória v Google aplikáciach

Oddeliť galériu experimentálnych prvkov od základného produktu bol pre Gmail skvelý ťah. Počet nových funkcií sa rýchlo zvyšuje bez toho, aby tým utrpel emailový klient, keďže užívatelia si môžu vybrať len tie funkcie, ktoré im vyhovujú. Zaujímavou je napríklad možnosť prehrávania Youtube videí rovno z mailu. Túto a iné funkcie si môžete pridať v sekcií Labs (laboratória - zelená nádobka v pravo hore).

Gmail TasksPrvou z funkcií, ktorá sa z laboratórii dostala do základného programu je Gmail Tasks - odkaz na ňu najdete ako posledný v menu bez možnosti odstrániť ho. Tasks je v podstate malá aplikácia v rámci Gmailu, ktorá funguje ako zoznam úloh. "Hlavnou myšlienkou vždy bolo, že tie najpopulárnejšie funkcie z labs sa dostanú do základnej aplikácie a budú dostupne pre všetkých užívateľov... a tie menej používané, menej kvalitné zmiznú naveky," vysvetlil Google.

Keďže Gmail Labs boli úspešné, Google sa rozhodlo, že vytvorí podobnú galériu experimentálnych funkcií aj pre Google Calendar. "Hľadali sme rýchly a jednoduchý spôsob, akým ponúknuť vývojárom a zákazníkom možnosť vylepšiť aj Google kalendár," vyjadril sa Google Apps blog.

Google Calendar Labs

Zatiaľ ponúkajú laboratória v Google Calendar len 6 doplnkových funkcií:

1. Možnosť upraviť pozadie kalendáru
2. Zobrazovanie svetového času
3. Menu umožňujúce presun na presný dátum
4. Odpočet do najbližšieho záznamu
5. Zobrazovanie online stavu užívateľov s ktorými zdieľate kalendár
6. Možnosť priradiť Google dokument ku záznamu

Ďalšie funkcie budú postupne pribúdať. Ale ako je tomu pri Gmail Labs, niektoré experimenty sa dostanú do plnej verzie a niektoré sa stratia pre neúspech u užívateľov.

Zdroj: http://googleappsposts.blogspot.com


Sladké aktualizácie Androidu

Potom čo minulý týždeň Google oznamil vytvorenie Chrome OS, objavilo sa veľa otázok ohľadne budúcnosti Androidu. "Nebojte sa," vyjadril sa Andy Rubin z Google. "Chrome OS a Android sú veľmi odlišné a pre Android je nachystaných niekoľko 'sladkých' aktualizácii." Tri ešte tento rok.

Google sa rozhodol pomenovať aktualizácie Androidu, operačného systému pre mobilné telefóny, podľa dezertov. Zatiaľ posledná verzia 1.5 je pomenovaná Cupcake. Rubin, hlavný tvorca systému Android, však prezradil názvy 3 ďalších; Donut, Éclair a Flan.

Cupcake, Donut, Éclair a Flan

Zatiaľ nie sú informácie o tom, kedy budú aktualizácie dostupné, ani aké nové funkcie pridajú, jediné čo vieme je, že sa tvorcovia viacej zameriavajú na socialne siete ako Facebook. Google, HTC a T-Mobile sú pripravený spustiť predaj druhého telefónu s Android OS niekedy koncom leta.

"Chrome OS bude oveľa viac zameraný na web a v žiadnom prípade nenahradí Android. Ten sa bude nadalej vyvýjať pre smartphony a bude obsahovať kód potrebný pre telefonovanie a funkcie s tým spojené. Chrome tieto schopnosti mať nebude," vysvetlil rozdiely medzi operačnými systémami Rubin.

Zdroj: http://www.informationweek.com


Gmail s väčšou prílohou

Veľkosť prílohy v maile poslanom cez službu Gmail sa zvýšil z 20 MB na 25 MB. To samozrejme platí len pri posielaní z google účtu na google účet. Ak chcete túto možnosť využiť naplno jedinou voľbou je asi pozvať svojích priateľov na Gmail. Lebo napríklad slovenský azet.sk údajne poskytuje 15MB prílohu. A maily poslané na takúto adresu sa vám vrátia s chybou.

Google priloha

Zdroj: http://googlesystem.blogspot.com


Nový algoritmus pre Chrome

Jednou z opakovaných sťažnosti na aplikácie ako iTunes je, že pri aktualizácii musíte preinštalovať celú aplikáciu, čo je otravné a neefektívne. Google to asi cíti rovnako a preto vývojári internetového prehliadača Chrome doň implementovali Courgette. Je to binárny algoritmus, ktorý dokáže zredukovať veľkosť aktualizáčných súborov na desatinu pôvodnej veľkosti.

Chrome/Chromium
 

"Než by sme aktualizovali za pomoci celého 10MB súboru, pošleme radšej len malý program (diff), ktorý vezme predošlu verziu Chrome a z nej vytvorí najnovšiu," vyjadril sa Stephen Adams softvérový inžinier Chrome. "Doteraz sme používali bsdiff, ktorý pracoval veľmi dobre, no stále ešte vytváral priveľké súbory. Takže sme si napísali vlastný algoritmus, ktorý vie lepšie skomprimovať nami posielané dáta - veľké súbory obsahujúce skompilované .exe súbory."

Pre porovnanie bsdiff vytváral súbory veľké 704Kb a Courgette zvládne zmenšiť aktualizáciu na 79Kb (podľa zistení dosiahnutých pri prechode medzi verziami 190.1 a 190.4). Výsledkom spojenia malých aktulizačných súborov a aktualizovania v pozadí aplikácie je vyššia bezpečnosť užívateľov a ich dát.

Zdroj: http://blog.chromium.org
 

Martin Šajna aka artii | www.qwera.sk

Neprehliadnite: