IBM ROZŠIRUJE SVOJE ZELENÉ AKTIVITY PROSTREDNÍCTVOM SPOLUPRÁCE VEREJNÉHO A SÚKROMNÉHO SEKTORA

Tlačový servis  /  14. 07. 2009, 00:00

Ešte pred začatím „Green and Beyond“ summitu predstavila spoločnosť IBM (NYSE: IBM) nové výpočtové systémy, výskumné iniciatívy, klientské riešenia a partnerstvá zamerané na pokrytie vzrastajúceho dopytu firiem a štátnych inštitúcií po celom svete po znížení spotreby a nákladov na energie formou optimalizácie vlastných systémov a zdrojov, pri súčasnom zvýšení firemnej a spoločenskej zodpovednosti.

Rich Lechner, viceprezident IBM pre oblasť energií a životného prostredia uviedol, že za posledných niekoľko rokov sa vytvoril nový svet – svet so stále obmedzenejšími zdrojmi energie, so zvyšujúcim sa povedomím o dopade skleníkových plynov a s globálnou finančnou krízou – v ktorom je udržateľnosť biznis aktivít kritickou nevyhnutnosťou pre klientov.


„Podniková sféra, štátne inštitúcie ako aj ľudia z celého sveta majú záujem čo najefektívnejšie využívať energiu a prírodné zdroje,” povedal Lechner. „Investujú do vytvárania inteligentných systémov budovaním ekologickejších budov, IT infraštruktúr, dodávateľských reťazcov a ďalších biznis operácií, ako aj verejnoprospešných systémov a systémov vodného hospodárstva. Predstavením dnešných noviniek signalizujeme náš jasný záujem vytvárať partnerstvá v rámci verejného aj súkromného sektora pri budovaní týchto inteligentných systémov.”

 


Nové partnerstvá – koalícia Green Sigma

 

Spoločnosť IBM vytvorila odvetvovú alianciu s kľúčovými lídrami v oblasti merania, monitorovania, automatizácie, dátovej komunikácie, softvéru a analytiky s cieľom poskytovať inteligentné riešenia pre riadenie v oblasti energií, vodného hospodárstva, odpadu a skleníkových plynov.


Zakladajúci členovia Green Sigma
TM koalície sú: Johnson Controls, Honeywell Building Solutions (riešenia pre domy a byty), ABB, Eaton, ESS, Cisco, Siemens Building Technologies Division (divízia pre oblasť technológií budov) a Schneider Electric. Títo členovia budú spolupracovať so spoločnosťou IBM na integrácii svojich produktov a služieb s IBM Green SigmaTM riešeniami.

Nové výskumné inovácie pre zelenšie dátové centrá s vylepšenými možnosťami chladenia a pre úložné systémy novej generácie s dôrazom na efektívnejšie využívanie energie


Švajčiarsky federálny technologický inštitút v Zürichu (ETH) a spoločnosť IBM predstavili svoje plány na vybudovanie prvého vodou chladeného superpočítača, ktorý umožní využitie nadbytočného tepla na vyhrievanie univerzitných budov. Očakáva sa, že tento inovatívny systém nazvaný „Aquasar” zníži emisie oxidu uhličitého tohto inštitútu až o 85%, čo zodpovedá 30 tonám CO2 ročne v porovnaní s podobným systémom využívajúcim súčasné technológie chladenia1.


Nový superpočítač „Aquasar” s inovatívnym systémom chladenia vodou a priamym využitím odpadového tepla, ktorý bude umiestnený v inštitúte ETH
Zürich a ktorého spustenie do prevádzky sa plánuje v roku 2010, prinesie zníženie celkovej spotreby energie až o 40%. Tento systém vychádza z dlhodobého spoločného výskumu vedeckých pracovníkov inštitútu ETH a IBM v oblasti vodou chladených čipov ako aj z koncepcie vodou chladených dátových centier s priamym využitím odpadovej energie, ktorú vyvinuli vedeckí pracovníci vo výskumných laboratóriách IBM v Zürichu.


Vodou chladený superpočítač sa bude skladať z dvoch serverov IBM BladeCenter®
s 22 Cell procesormi a 6 blade serverov Intel® s procesorom Nehalem s top výkonom približne 10 teraflopov.


Od roku 2007, kedy divízia IBM Research po prvýkrát nasadila svoju technológiu merania a riadenia (
Measurement and Management Technologies – MMT), spoločnosť IBM uskutočnila merania v klientských dátových centrách  po celom svete na ploche vyše 130 tisíc m2. Tieto merania odhalili približne 38 miliónov kWh potenciálnej úspory pre IBM klientov, pričom väčšina z nich sa dá dosiahnuť s malými až nulovými kapitálovými investíciami či nákladmi.


Spoločnosť IBM uviedla novú verziu MMT 1.5 so spracovaním v reálnom čase, ktorá rozširuje predchádzajúce merania v čase o zložku kontinuálneho a dynamického monitoringu tepelnej účinnosti.


Divízia IBM Research tiež predstavila novú iniciatívu dlhodobého výskumu s cieľom vytvoriť dobíjateľné batérie novej generácie, ktoré budú schopné dodávať až desaťkrát viac energie v porovnaní s dnešnými najvýkonnejšími Li-Ion batériami. Napokon, táto technológia by mohla slúžiť na napájanie inteligentnejších energetických výpočtových sietí, podporovať všeobecné rozšírenie využívania elektromobilov a pod.

 


Klienti na celom svete oceňujú energeticky účinné systémy od IBM

 

Spoločnosť IBM ukončila inštaláciu svojho 100-ho škálovateľného modulárneho dátového centra (SMDC) na podporu narastajúcich technologických požiadaviek firiem a štátnych inštitúcií vo svete. Dátové centrum IBM s poradovým číslom 100 bolo nainštalované pre oblasť Columbia County v štáte Georgia, jej administratívu a štátne agentúry ako aj pre jej obyvateľov. Za posledné dva roky došlo v oblasti Columbia County k výpadkom prúdu z dôvodu neadekvátnych systémov napájania a chladenia, čo len zdôraznilo potrebu zmodernizovania doterajšej infraštruktúry dátového centra. Navyše, v tejto oblasti narástol počet obyvateľov len od roku 2000 o 26% a tým vzrástol aj dopyt po verejných službách občanom dostupných 24 hodín denne prostredníctvom webu.


Spoločnosť IBM navrhla a implementovala modulárnu architektúru, ktorá umožňuje oblasti Columbia County znížiť spotrebu energie a s tým súvisiace náklady, ďalej monitorovať účinnosť napájania a chladenia a tiež prispôsobiť sa budúcemu rastu.


Spoločnosť IBM tiež pomohla bankovej spoločnosti TD Bank Financial Group (TDBFG) zlepšiť využívanie energie (PUE) jej hlavného dátového centra v Scarborough v štáte Ontario. TDBFG spolieha na odborné skúsenosti IBM pri budovaní svojho nového dátového centra. Odborníci IBM pre oblasť dátových centier majú vedúce postavenie v riadení programu a poskytovaní poradenstva za účelom dosiahnutia zlatej certifikácie LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – systém certifikácie budov z hľadiska ich energetickej a environmentálnej koncepcie) a účinného využívania energie na úrovni 1.6.

 


Nové možnosti merania a riadenia v oblasti využívania energie a nákladov s tým spojených

 

Po premiestnení jedného zo svojich dátových centier v Cincinnati v štáte Ohio chcela spoločnosť The Kroger Co. stanoviť množstvo ušetrenej elektrickej energie ako výsledok jeho presunu a konsolidácie. Spoločnosť IBM zohrala dôležitú úlohu pri návrhu a umiestnení výpočtových zariadení v rámci nového dátového centra za účelom dosiahnutia maximálneho chladenia a minimálnej spotreby energie. Spoločnosť Kroger očakáva získanie certifikácie energetickej účinnosti (Energy Efficiency Certificates – EECs) vzhľadom na dosiahnutie významných úspor energie po premiestnení a konsolidovaní dátového centra.


Okrem toho spoločnosti Kroger a IBM spolupracujú na pilotnom projekte riadenia energie, ktorého cieľom je zlepšenie sledovateľnosti a riadenia aktuálnej spotreby energie jej IT infraštruktúry ako aj samotného zariadenia. Riešenie, ktorého súčasťou je aj IBM Tivoli Monitoring for Energy Management bude nasadené v dátovom centre v Cincinnati za účelom merania a stanovenia benchmarkov v oblasti energií a tepla vytvorených v rámci tohto zariadenia.

 


Nové prístupy pri riadení odpadovej vody

 

Spoločnosť IBM spolupracuje s úradom pre verejnoprospešné služby San Francisco Public Utilities Commission (SFPUC) a pomáha riadiť kombinovaný mestský kanalizačný systém dlhý približne 1600 km s tromi zariadeniami na úpravu vody, pričom pomáha znižovať znečistenie v Sanfranciskom zálive a v Tichom oceáne.


Úrad SFPUC sa v čase suchšieho počasia stará v priemere o 300 až 340 miliónov litrov odpadovej vody a v čase dažďov predstavuje objem až 1,4 miliardy litrov odpadovej vody spolu s odtokovou, ktorá vznikla z búrkovej činnosti.


Úrad SFPUC využíva softvér IBM Maximo Asset Management Software na zlepšenie sledovateľnosti procesov údržby a fyzickej infraštruktúry. Tento softvér je integrovaný do mestského systému služieb zákazníkom na čísle 311 a 28-CLEAN. Ide o dispečerské centrá, ktoré sa starajú o problémy s nižšou prioritou, akými sú napríklad výmole a opustené vozidlá, ale tiež o problémy s kanalizáciou, ako je pach, uvoľnené kanálové kryty, či pretekajúce dažďové odtoky.


Spoločnosť IBM neustále kladie pri svojich produktoch a procesoch dôraz na ich čo najväčšiu efektívnosť z hľadiska biznisu ako aj životného prostredia, a takisto vyvíja nové inovácie, ktoré môžu urýchliť zavedenie produktov a služieb s menším dopadom na životné prostredie.

 

(1) S využitím uhlíkového offsetu, ktorý spĺňa kritériá Kjótskeho protokolu. Odhad 30 ton CO2 vychádza z predpokladu priemernej ročnej prevádzky systému a energie vyrábanej z fosílnych palív pre vykurovanie budov.

Neprehliadnite: